Hírek

2017.07.16. 19:55

Sárkányok szállták meg a tavat: több százan eveztek a hajókban

SZOMBATHELY Felkészült versenyzők és remek futamok jellemezték az idén ötödik alkalommal megrendezett Sárkányhajó Fesztivált. Minden évben nevezési csúcsot döntenek Szombathelyen: idén már több mint nyolcszázan küzdöttek a Csónakázótó vizén.

Vadas Krisztina

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is két napig uralták a sárkányhajósok a Csónakázótavat. Pénteken szárazföldi edzésekkel és próba-evezésekkel készültek a másnapi megmérettetésre.

Az Open Kupán 19 csapat szállt versenybe, a négy futamon összesen több mint nyolcszáz versenyző mérte össze az erejét.

Szombaton reggel ünnepélyes megnyitóval kezdődött a program: Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kitért arra, hogy a verseny iránt egyre nagyobb az érdeklődés - ez leginkább a lelkes versenyzőknek köszönhető, akik már az esemény előtti hónapokban kíváncsiskodnak a részletekről. Említette azt is, hogy a sárkányhajózás igazi embert próbáló fel-adat: amellett, hogy nagyon nehéz sport, a logisztikán is rengeteg múlik. Húsz embernek megtalálni a megfelelő edzés-időpontokat és kitölteni a legénységlistát néha elég nehéznek bizonyul. A sárkányhajózás népszerű lett az utóbbi időben: Szombathelyen kívül még öt nagyvárosban szerveznek fesztivált.

Jánosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke kiemelte: a szombathelyiek nagyon lelkes versenyzők, ugyanis már hónapokkal az esemény előtt érdeklődnek a részletekről.

A sportág a tavalyi évhez képest egy újabb lépésen van túl: megnyerték a 2018-as Sárkányhajó Világbajnokság rendezési jogát, amely így jövő júliusban Magyarországon lesz. Járosi Péter kiemelte: a sportág magyar felemelkedését mutatja az is, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon huszonnyolc érmet szerzett Magyarország, az ifjúsági legénység minden számot megnyert Rómában. Minden csapatnak a start előtt húsz perccel kellett felsorakoznia: délelőtt az Open Kupa zajlott, amelyben kicsik és nagyok egyaránt küzdhettek egymással. Ezt követte a Házisárkányok Kupája, ahol kizárólag nők evezhettek.

A versenyzők azonban nemcsak a vízen készülnek, szárazföldi edzéseket is rendszeresen tartanak, hogy a legjobbat hozhassák ki magukból, amikor vízre szállnak
Fotók: Nagy Jácint

Délután rendezték több dimenzióban a Vegyes Kupát, és végül a Marathon Open Kupát, amely az egyetlen kétezer méteres hossz volt - itt szintén kötetlen nevezési feltételek mellett evezhettek. Voltak jól összeszokott és aznap reggel alakult csapatok, egy azonban közös volt bennük: győzni szerettek volna.

Végül az Open Kupa első dimenziójában a Delphi Dragons, a másodikban a BPW Sárkányfutómű, a harmadikban pedig a Nyugat nevű csapat győzedelmeskedett. A Házisárkányok Kupáját szintén a Nyugat elnevezésű csapat nyerte, akárcsak a Marathon Open Kupát. A Vegyes Kupa első dimenziójában a Tüzes Sárkányok, a másodikban a Sárkányjárat vitte el a pálmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!