Hírek

2017.03.07. 17:30

Kulturális rendezvények helyszíne lehet a volt cukorgyári kastély

Sárvár - Visszakapta régi nevét, és új tulajdonosa lett a volt cukorgyári kastélynak. Az egykori üzemet elbontották, de a mellette álló kastélynak talán lesz jövője. Új, helybeli tulajdonosának határozott elképzelései vannak az épületegyüttessel.

Pajor András

Több évtizede áll üresen az egykor - a polgári és a szocialista világban is - szebb napokat látott kastély. Kitűnő adottságai ellenére húsz éve soha nem nyitott ki, kerítésén pedig sokszor ott lógott az eladó tábla. Ez év elején új tulajdonosa lett, a városban más sikeres vállalkozást is működtető dr. Molnár Csaba állatorvos és családja vásárolta meg. - A cukorgyár rég megszűnt, így ez az elnevezés okafogyottá vált. A kastély rangját visszaadhatjuk azzal, hogy egykori építtetőjéről Hatvany-kastélynak nevezzük el ismét - emlékeztetett az új birtokos.

A tervezett fejújítás befejezése után újra Sárvár társadalmi életének része lehet a Hatvany-kastély Fotó: Pajor András

Az egyedi stílusú, leginkább a barokk kastélyokat idéző, a pincét és tetőteret is beszámítva 2700 négyzetméteres épületet a cukorgyár egykori tulajdonosa, báró Hatvany Béla építtette 1899-ben. 1945-ben az oroszok foglalták el, majd az 50-es években kultúrházat és bölcsődét, a nagyteremben színpadot alakítottak ki benne. 2000-ben, a gyár megszűnése után a több száz milliós értékű épület tulajdonosváltáson esett át. Közben új tetőszerkezetet, ablakokat, a nagyterem pedig üvegkupolát kapott. A gyógyfürdőtől sincs távol, mégis megálltak a fejlesztési ötletek. Jó ideje abbamaradtak a felújítási munkák, az épület üres. A hajdani kis palota története aztán tavaly fordulatot vett.

- Egyik éjszaka azt álmodtam, hogy újra rendezvényeket tartanak a kastélyban. Nem is gondoltam rá, de visszatért később az álom, amelyben egy oratorikus kórus énekelt ott, amelynek magam is a tagja vagyok. Akkor kezdtem el komolyan foglalkozni a témával. Hosszú idő telt el, láttam, hogy az épületnek lejjebb vitték az eladási árát, és más kedvező jelek is erősítették bennem a vételi szándékot. Az előzőleg eladott cégem bevételéből végül idén, év elején vásároltam meg a kastélyt - meséli az álom megvalósításának első lépéseit dr. Molnár Csaba.

A csupasz falak mellett egy átalakítási terv is tartozott kastélyhoz. Új gazdája alapvetően kulturális célra szeretné hasznosítani. Elhelyezkedése miatti adottsága turisztikailag kamatoztatható, folyamatos vendéglátást azonban nem terveznek. A kastélyban tartott többnapos rendezvények, konferenciák, esküvők vendégeinek adhatnak szállást a felújításra váró szobák. A munkálatok befejezése után a kastélyt régi nevével együtt a köztudatba is vissza kell még vezetni. Az avatáson a Sárvári Oratórikus Kórus bizonyára fellép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!