Csörgött a kard, dörgött az ágyú a IX. Nádasdy Történelmi Fesztiválon Sárváron

2017. július 17., 08:00 szerző: Pajor András
komment
SÁRVÁR A hétvégén ostromállapotok uralkodtak Sárvár utcáin és a vár környékén: a IX. Nádasdy Történelmi Fesztivál eseményei folytak kardcsörgéssel és ágyúdörgéssel.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az idei fesztivál úgy kezdődött, hogy már tartott. Ugyanis a hét elején, két napig zajlott a vár kazamatáiban a Báthory-lakoma, amelyen korabeli ruhákban korabeli ételeket szolgáltak fel színes műsor kíséretében. A város tavain pedig előző héten megtartották a fesztivál halfogó versenyét, felhívva a figyelmet az idei Országos Nádasdy Ételmustrára is, amelyen halból kellett finom étkeket készíteni. A győztes recept úgy kezdődött, hogy "Áss egy közepes gödröt!" A hagyományőrzők sátrainál azonban sütöttek egész malacot is.

A hagyományőrzők közreműködésével megrendezett ostrom a leglátványosabb eleme volt a fesztiválnak Fotó: Pajor András

A hivatalos nyitányra jelmezbe öltözött minden meghívott, a jelet pedig az Árpi névre keresztelt kiságyú adta meg.

A sárvári történelmi fesztivált a közönség és az időjárás is a kegyeibe fogadta. Néha szemerkélt csupán az eső, lehűtve a forró hangulatot. Ezreket vonzott a Nádasdy Hagyományőrző Egyesület által kilencedik alkalommal megszervezett nagyszabású rendezvénysorozat. Az önkormányzat jóvoltából minden eseményre belépődíj nélkül lehetett ellátogatni.

A fesztivál díszvendégei is jelmezt öltöttek: Haller Ferenc, a sárvári TDM vezetője, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Kondora István polgármester, Ágh Péter országgyűlési képviselő, Juhász Szabolcs, az MTÜ egészségturizmusért felelős igazgatója és Máhr Tivadar alpolgármester Fotók: Pajor András

A zene két helyszínről is szólt. A fesztivál nagyszínpadán többek között az Ocho Macho, a Soulvawe és a Balkán Fanatik játszott, a Borbazár melletti kisszínpadon pedig folyamatosan váltották egymást a fellépők. A boros bódéknál a fesztiválra készített csiszolt poharakba mérték a minőségi nedűket.

Több mint kétszáz hagyományőrző vitéz harcolt a Nádasdy-várért

Pénteken a Fekete Bég szobránál tartott ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással vette kezdetét a fesztivál. Este a látványos fáklyás felvonulás volt soron, Sárvár főutcáján a több száz résztvevő kézben tartott, égő szövétnekkel világította meg a belvárost. A hagyományőrzők a vonulás során több kézitusa-bemutatót is tartottak. A napot a Tabulatúra régizene együttes fellépése és táncháza zárta.

Az ételmustrán a halételeké volt a főszerep, a vitézek malacot is sütöttek

A vár elé felsorakozó bandériumok, az ország számos pontjáról érkezett hagyományőrző csoportok díszelgésével kezdődött a fesztivál második napján a hivatalos megnyitó. A meghívottak közül is mindenki korhű ruhákba öltözött. A történelmi fesztivál díszvendége Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség egészségturizmusért felelős igazgatója volt. Köszöntőjében kiemelte: Sárvár sokat tett azért, hogy tavaly Magyarország rekord évet zárt a 27,7 millió vendégéjszakával. Ez a világátlag kétszerese, az európai átlagnak pedig a háromszorosa. - A most induló Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program lesz az egyik jövőbeni forrása az ágazat beruházásainak - mondta Juhász Szabolcs. Hozzátéve, hogy már dolgoznak azon, hogy az ország jelenlegi három kiemelt turisztikai térsége (Balaton, Tokaj, Sopron-Fertő-tó) mellett újabbak is létrejöhessenek, Vas megyében is.

- Sárvár nem csak egy fürdőváros, akik ellátogatnak ide, azzal a tudattal mennek haza, hogy Sárvár hozzátett valamit az egész magyar történelemhez - szólt beszédében Ágh Péter országgyűlési képviselő. - Ez az örökség erőforrást jelent a jövő építéséhez is. Mindezek alapján a Nádasdy Történelmi Fesztivál a sárvári büszkeség ünnepe - tette hozzá.

A megnyitó után tartották a Várpark gyepéből fűnyíróval kialakított hatalmas "zöld" táblán az élősakk-bemutatót. A bábokat jelmezes katonaalakok személyesítették meg, akik megtették a lépéseket, és ha ütésváltás akadt, megvívták a kézi tusát. A figurákat ez alkalommal is ismert sakkozók vezették. A fehér bábokat Berkes Ferenc nemzetközi sakknagymester, a magyar sakkolimpiai csapat egyik éltáblása irányította. Ellenfele Kis Attila nemzetközi sakkmester, mesteredző, a Haladás sakkcsapatának versenyzője volt. A sakkcsatát a várhídról figyelő közönség izgalmas partit élvezhetett végig, mely végjátékban a világos győzelmével végződött.

A Nádasdy Ételmustrán egész nap rotyogtak az ételek a kondérokban, és számtalan módon készültek el a halételek és a hozzá illő fogások. Bede Róbert séf, a zsűri tagja az induló csapatok főztjeiről úgy nyilatkozott, annak ellenére, hogy Sárvár környéke nem halban gazdag vidék, számtalan féle halétek született. Az indulók nem ragadtak le a halászlénél. A győztes a rábapatyi Gasztroördögök csapata lett, akik a pákászok eledelét álmodták meg, egy gödörben a belevalókat egy köcsögben tűzre téve.

Szombaton délután került sor a fesztivál fő attrakciójára, az ostromjátékra, amelynek során közel kétszáz hagyományőrző vitéz idézte meg a Nádasdy-vár falai alatt a török elleni küzdelmek idejét. A közönség meglepetésére az oszmánok legyőzték a magyar hadakat és elfoglalták a várat. A vasárnapi második ostromjáték során azonban a magyarok győztek és visszahódították a várat.

Pajor András

2017. július 17., 08:00 szerző: Pajor András

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...