Hírek

2017.06.14. 16:30

Több száz aláírás összegyűlt a fővárossal való közvetlen IC-összeköttetésért

SÁRVÁR A jövő évi menetrendek összeállítása is témája volt a Sárvári Kistérségi Társulás legutóbbi ülésének. A megbeszélésen kiderült, hogy Sárvár felé továbbra sem jár expresszvonat, hiába gyűlt össze több száz aláírás ennek érdekében.

Pajor András

A Sárvár Térsége Többcélú Kistérségi Társulás tartott ülést a napokban, a fürdővárosban, hogy más aktuális témák mellett lehetőséget adjon a közlekedési szolgáltatóknak, hogy találkozhassanak a járás polgármestereivel az új, hivatalos menetrend előkészítése érdekében.

A menetrendi tájékoztatót külön napirendként tárgyalták, a megbeszélésen jelen volt az egyeztetést vezető Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet munkatársa. Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ képviseletében Nagy László osztályvezető a június 16-tól érvényes iskolaszüneti menetrend életbe lépésére hívta fel a figyelmet. Kiss Edit, a GYSEV részéről arról adott tájékoztatást, hogy a Szombathely-Csorna vasútvonalon október végéig többször vágányzár lesz. Így az utasokat Porpác és Csorna között az idő alatt vonatpótló buszokkal szállítják.

Kondora István polgármester átadja a 700 aláírással megerősített, InterCity-járat indítását kezdeményező kérést Tóthné Temesi Kingának, a Közlekedéstudományi Intézet munkatársának Fotó: Pajor András

A menetrendi egyeztetésen szót kért Kondora István, Sárvár polgármestere, hogy kifejezze egyetértését azzal a polgári kezdeményezéssel, amely hétszáz alá-írással megerősítve kéri: a fürdővárosnak is legyen közvetlen IC-összeköttetése a fővárossal, mint ahogy régen is volt expresszvonat Sárvár és Budapest között. Szerte a városban gyűjtöttek aláírásokat, Ildikó van Waarden-Csete kezdeményezésére. Ildikó elmondta: Budapesten és Veszprémben tanuló, sárvári diákok szülei jelentkeztek, hogy csatlakoznának egy ilyen összefogáshoz. Akkor kezdődött a gyűjtés: még a vasútállomás jegypénztárainál is voltak ívek, sokan adták aláírásukat ott is a kezdeményezéshez.

Szerkesztőségünk a vasúttársaságoknál érdeklődött: lesz, lehet-e Sárvárról valaha InterCity vonat Budapestre. A GYSEV szóvivője, Rázó László emlékeztetett: az állomást és a vonalat is a MÁV-START üzemelteti, így nincs kompetenciájuk a válaszra.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától azt a választ kaptuk, hogy Sárvár és Budapest között naponta hét-hét gyorsvonat közlekedik háromórás menetidővel, miközben a napi 15 IC-járatra fel tudnak szállni a sárváriak Répcelakon és Szombathelyen is. Azt írták: „A közszolgáltatásról és annak volumenéről a tulajdonos, illetve a megrendelő határoz". A sárvári fórumon aztán Németh Zoltán, a MÁV menetrend-tervezési szakembere nem szolgált jó hírrel a sárvári expresszvonat tárgyában. A kérés fizikailag lehetetlen jelenleg, mert az InterCity nem azon a vonalon jár, ahol Sárvár elhelyezkedik. A szakember is a gyorsvonatokat említette indoklásában, azt, hogy azokkal jelenleg is alig három óra alatt elérhető a főváros Sárvárról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!