2014.12.03. 09:59
Sárvári szakácsok a világ legjobbjai között
Luxembourg, Sárvár - Három bronzéremmel tértek haza az egyik sárvári hotel szakácsai a Kulináris Világbajnokságról, amelyen négyévente a világ legjobb séfjei mérik össze tudásukat.
Három bronzérmet szereztek az egyik sárvári hotel szakácsai a világ legjobb séfjeinek megmérettetésén, a Kulináris Világbajnokságon. A luxembourgi versenyen idén több mint ezer szakács mérte össze tudását és 60 ország 105 csapata mérkőzött meg egymással, több különböző kategóriában.
Borda Attila séf és Mezei Zoltán séf-helyettes a verseny hidegkonyhai, „kulináris művészet" kategóriájában indultak egyéni versenyzőként. Összesen 4 hétdarabos falatkát („finger food"), valamint egy négyfogásos ünnepi menüt kellett megalkotniuk. A szakácsok világbajnokságának is nevezett eseményen a nemzetközi zsűri két bronzérmet ítélt Borda Attilának és egy bronzéremmel jutalmazta Mezei Zoltán munkáját, ezzel dobogós hellyel jutalmazva a sárvári szálloda mindkét séfjét.
Borda Attila és Mezei Zoltán az oklevelekkel. Fotó: Nagy Ildikó
– Jó látni, hogy a világ legjobbjainak mezőnyében is az elsők közé jutottak az ételeink, melyek alapja a kreativitás, a kitűnő alapanyagok, a konyhai technikák alapos ismerete és persze a szakma iránti rajongásunk – mondta el Borda Attila mesterszakács, az ötcsillagos sárvári hotel séfje.
A világ egyik legfontosabb szakácsversenyét, a Villeroy & Boch - Kulináris Világbajnokságot 1972-es alapítása óta négyévente rendezik meg. A verseny a Szakácsegyesületek Világszövetsége és annak 120 tagállama által felállított szabályok alapján működik. A rajthoz álló, hazájukban már bizonyított, neves versenyzőket az 55 tagú, nemzetközi mesterszakácsokból álló zsűri értékeli. A bírák a tökéletes szakismeret és főzési technika mellett azt is nézik, hogy az adott fogás nagy pontossággal legyen elkészítve, miközben az étel összetevői harmonikus és egyedi végeredményt alkossanak.