Hírek

2015.01.25. 07:58

Hóhelyzet Vas megyében: Sárvárnál téliesek az útviszonyok (folyamatosan frissítve)

A Dunántúlon szombat kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan, változó intenzitással havazik.

Bajdó Bettina

Szombati hóhelyzet: itt!

08:50 A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott. Az Útinform szolgálat vasárnap reggeli összesítése szerint a főutak burkolata országszerte vizes, sónedves. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében az intenzív havazás és a hófúvások nyomán még téliesebbek az útviszonyok. Igaz ez a Veszprém megyei, valamint a Csorna, Tatabánya, Kápolnásnyék, Sárvár és Kaposvár környéki mellékutakra is.

A Dunántúlon intenzív a légmozgás. Erős széllökéseket mértek Veszprém megyében, valamint Vasvár, Tamási, Marcali és Szántód környékén. Viharos szél fúj Fertőszentmiklós, Sárvár, Ajka és Keszthely környezetében, illetve az M1-es autópálya komáromi szakaszán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a Dunántúlon ismétlődő havazás várható. A Dunántúlon helyenként viharos (60-75, néhol 80 kilométer/óra körül) lökésekkel kísért északi, északnyugati szél a számottevő hóval borított tájakon hófúvást okoz, helyenként hótorlasz is létrejöhet. Szombathelyen reggel nyolc órakor plusz két fokot mértek, a legerősebb széllökés 58 kilométer/óra volt. Megyénkben jelenleg a szentgotthárdi járás kivételével mindenhol érvényes az erős széllökések miatt az elsőfokú riasztás. A megye keletei felén most is havazik, másutt borult az idő. Estétől fokozatosan veszít erejéből a szél. A legmagasabb hőmérséklet mínusz egy és plusz öt fok között valószínű. Késő estére mínusz kettő, plusz négy fok közé hűl le a levegő.

10:14 - Közepes a látótávolság Vasvár és Sárvár környékén

A Dunántúlon jellemzően a Szécsény - Bácsalmás vonaltól nyugatra változó intenzitással havazik, míg az Észak-keleti országrészben eső esik. Dél-keleten borult-felhős, de többnyire csapadékmentes az idő, megyénkből a legtöbb helyről hószállingózást jeleztek.

Az Útinform adatai szerint a főutak burkolata országszerte vizes, sónedves. A nyugati országrészben több felé párás a levegő, közepes a látótávolság Vasvár, Sárvár, Pápa, Veszprém, Székesfehérvár környékén.

A Dunántúlon mindenhol intenzív a légmozgás. Erős, helyenként viharos erejű széllökéseket mértek Veszprém, Vas illetve Győr-Moson-Sopron megyében. A szél északnyugatira fordult, a megyeszékhelyen 10 órakor a legerősebb lökés 45 kilométer/óravolt.

A Dunántúlon mindenhol fagypont körüli a hőmérséklet, keleten enyhébb az idő.

14:05 - Hófúvások miatt is riasztást adtak ki

Még mindig elsőfokú riasztás van az erős széllökések miatt a megyében, hófúvások miatt a celldömölki járásra is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy ha a széllökések elérik a 15méter/szekundumot akkor viharos lökésről beszélünk, 12-14,9 méter/szekundum között már erős lökésekről. Az állomási szélsebesség mérő alapján 19,3 méter/szekundum volt tegnap 15 óra 49 perckor a legerősebb lökés, ma 18,9 méter/szekundum volt eddig a rekord reggel fél nyolckor.

15:55 - Kidőlt fák nehezítették a közlekedést

Négy esetben vonultak a tűzoltók az elmúlt két napban az erős szél miatt. Minden esetben kidőlt fához riasztották őket.

Dr. Magyar Csaba tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta, hogy a szombati napon négyszer riasztották a megyében a hivatásos és önkormányzati tűzoltókat. Izsákfa külterületén egy fa dőlt az útra, teljes útzárat képezve, ezt a problémát a celldömölki önkormányzati tűzoltók oldották meg. Kőszegen, a Felső körúton egy fenyőfa dőlt rá egy villanyvezetékre, leszakítva azt, majd az úttesten hevert. Ide a kőszegi önkormányzati tűzoltók vonultak ki. A helyszínre érkeztek az áramszolgáltató szakemberei, akik elhárították a hibát. A területen mintegy négy-öt órán keresztül nem volt áram. Sárvár és Sótony között is fa dőlt az útra, itt félpályás útzár mellett a sárvári hivatásosok orvosolták a problémát. Őrimagyarósd külterületén is egy útra dőlt fa okozott problémát, ide a körmendi tűzoltókat riasztották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!