Hírek

2016.12.08. 14:59

Savaria Campus? ELTE-SEK? – Erről is szó volt a Vas Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén

Szombathely - Oktatási aktualitásokról és a kormányhivatalok bővülő, átalakuló feladatairól szóltak előadások a Vas Megyei Államigazgatási Kollégium idei második ülésén, csütörtökön a Megyeházán.

Bakos Ágnes

SEK

- Miniszteri döntés van arról, hogy 2017. február 1-jétől az ELTE keretében működik tovább a SEK - kezdte ismertetőjét dr. Németh István egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának rektorhelyettese. Bemutatta azt az új működési rendszert, amelyre még nincs példa a hazai felsőoktatásban. Vagyis, hogy a szombathelyi karok az ELTE karaihoz kerülnek, de párhuzamosan egy másik igazgatási rendszer is működik majd, ez a mátrix-menedzsment. Elmondta, hogy 2020-ra ugyanolyan képzési normák szerint működik majd a szombathelyi egyetemi központ, mint az ELTE. A képzési fókuszokról már van, azonban a szombathelyi egyetem nevéről még nincs döntés. Lehet, hogy Savaria Campusként,  de  az is lehet, hogy ELTE-SEK-ként működik majd. Leszögezte, hogy a felsőoktatásnak az ipart, a társadalmat kell szolgálni, vagyis azokat, akik eltartják a felsőfokú képzést. A tervek bemutatása után Harangozó Bertalan kormánymegbízott azt kérte, a maga területén mindenki támogassa a város felsőoktatási törekvéseit.

KLIK

Átalakul 2017. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - ezt mutatta be a Vas Megyei Államigazgatási Kollégium idei második ülésén Fodor István, a KLIK Szombathelyi Tankerületének igazgatója. Ismertette, hogy két tankerületi központ lesz Vas megyében, Szombathelyen és Sárváron. Emlékeztetett, hogy 2013. január 1-jén jött létre a KLIK, azóta sok tapasztalat született, ennek nyomán lesznek a változások. Ami nem módosul, az az állami fenntartás és az, hogy közigazgatási határok szerint működnek a tankerületek. Továbbra is központi stratégiai tervezés és ellenőrzés folyik majd a közoktatásban. Több tere lesz viszont az adott intézményeknek, az igazgatóknak. Leszögezte, hogy anyagilag teljesen rendben van a KLIK, nyár óta tart a felkészülés az új működési struktúrára.

CENTRUMOK

- Koncentrálni az erőforrásokat, megszüntetni a párhuzamosságokat, ez indokolta a szakképzési centrumok létrehozását - mutatta be Rettegi Attila, a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum főigazgatója. Ismertette, hogy a centrum maga a köznevelési intézmény, központi székhely, a tagiskolái pedig egyenrangúak. A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum hat, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum nyolc intézménnyel működik. A centrumok finanszírozásáról azt mondta, nem az iskolák szintjén valósul meg a gazdálkodás, de intézményenként van saját költségvetés.

- A nagy fejlesztési programok formálódnak még, de nem rosszak a költségvetési lehetőségek, a szakképzés körülményeinek javítása is cél - sorolta.

ÜGYINTÉZÉS

Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója ismertette a még nem végleges változásokat, amelyek a kormányhivatal és a járási hivatalok munkáját érintik. Az átszervezés része, hogy megszűnő hivatalok helyett egy-egy ügykört, feladatot a megyei és a járási hivatalok kapnak meg. Ilyen lesz a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól az állampolgársági és névváltoztatási feladat, amit január 1-jétől a megyei kormányhivatalokba, így a vasiba integrálnak. Megyék közötti átcsoportosítások is lesznek: az egyik ilyen a nemzetközi családtámogatás, amit eddig a vasiaknak is Győrben kellett intézni. Az informatikai rendszer fejlesztéséről számolt be a főigazgató, a következő lépés az új iktatórendszer használata lesz, 2017. január 23-ától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!