Hírek

2015.05.30. 08:35

Schöpflin György: Jó, hogy benn vagyunk az EU-ban

Szombathely,Vasvár - Vas megyében járt pénteken Schöpflin György európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának Fidesz–KDNP-s tagja, aki évek óta szoros kapcsolatot ápol megyénkkel, hiszen képviselői munkája fontos részének tekinti a nyugat-dunántúli régió, benne Vas megye érdekeinek érvényre juttatását.

Merklin Tímea

Az európai parlamenti képviselő először a Vas Megyei Kormányhivatalba látogatott Harangozó Bertalan meghívására. A kormánymegbízott tájékoztatta az államigazgatásban 2015. április 1-jétől életbe lépett változásokról, ezekkel összefüggésben a kormányhivatal új működési szerkezetéről. Schöpflin György egyebek mellett az Európai Unióban zajló folyamatokról, az unió intézményei, a Parlament és a bizottság Magyarországot érintő politikájáról adott tájékoztatást.

Schöpflin György a szombathelyi látogatása után Vasvár meghívásának tett eleget, ahol a domonkos kolostort, az azt működtető alapítvány titkára, Zágorhidi Czigány Balázs mutatta meg neki. A professzor érdeklődve hallgatta a domonkos rendtörténeti gyűjtemény létrejöttének történetét. Kuriózum, hogy benne a 16. századból valók a legkorábbi nyomtatványok. A képviselő külön köszönte, hogy megismerhette Vas megye szimbólumát, a kitömött struccot.

Schöpflin György Európa parlamenti képviselő a vasvári domonkos kolostorban megismerkedett Vas megye szimbólumával, a szájában patkót tartó struccal. Fotó: A szerző

Schöpflin György Vasváron tájékoztatást kapott arról is, hogy a város 2012 óta tagja a Békehelyek Európai Hálózatának (ENPP), amelybe olyan városok tartoznak, ahol békét kötöttek valaha a történelem során Európában. A hálózat célja a „békeörökség-turizmus" megvalósítása, egy turisztikai útvonal létrehozása, amely összeköti ezeket a településeket. Munkatalálkozót tartottak már a partnerek Vasváron is, 2013-as összejövetelükön részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter és V. Németh Zsolt államtitkár. A helyszín az a vasvári Békeház volt, amely 2014 nyarán otthont adott az ENPP nemzetközi konferenciájának, amelyet az 1664. augusztus 10-én kötött vasvári béke 350. évfordulóján tartottak.

Előtérben V. Németh Zsolt államtitkár, Schöpflin György professzor és Zágorhidi Czigány Balázs, a Domonkos Kolostor Alapítvány titkára, aki megmutatta a képviselőnek a múzeumot, és annak különleges rendtörténeti gyűjteményét. Fotó: A szerző

Schöpflin György a Békeházba is ellátogatott, ahol legutóbbi brüsszeli tapasztalatairól számolt be szűk körben. Szólt arról, miként fogadták a halálbüntetés felmerülésének kérdését, miképpen „verte ki a biztosítékot" mint elfogadhatatlan gondolat. A professzor úgy fogalmazott: „vigyázni kell, mert mindez a baloldal malmára hajtja a vizet", pedig „mi elkötelezettek vagyunk abban, hogy a néppárthoz tartozzunk".

V. Németh Zsolt államtitkár, Schöpflin György Európa parlamenti képviselő és Tóth Balázs, Vasvár polgármestere a Békeháznál. Fotó: A szerző

A bevándorlásról szólva elmondta, a bizottság igazságosan akarja elosztani a menekülteket, de nehéz azt eldönteni, hogy ki megélhetési bevándorló és ki valódi menekült. Magyarország szándéka, hogy a döntés nemzeti hatáskörbe tartozzon, mert „tele van csapdákkal" ez a kérdéskör. A történész arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenki dél felé néz, kelet felé nem, holott onnan is sok bevándorló „szivárog". Mindemellett azzal is számolni kell, hogy a németek továbbra is a kelet-európai országokból fognak munkaerőt toborozni, joggal merül fel a probléma, hogy nálunk ki fog dolgozni. Talán a bevándorlók, ha megtanulnak magyarul?

Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Schöpflin György professzor. Fotó: Vas megyei kormányhivatal

Az Egyesült Királyságban zajló folyamatokról, Skócia helyzetéről és szándékairól szólva a beszélgetésbe forduló fórum az euroszkepticizmus problematikájáig jutott, amely Magyarországon sok forrásból táplálkozik (például, ahogy egy hozzászóló fogalmazott: „bebetonozott alacsony munkabérek", „embertelen hétvégi foglalkoztatás"). Kérdésre válaszolva – hogy Magyarországnak van-e esélye arra, hogy kitörjön a gyarmati sorból – Schöpflin György elmondta, hogy a szabadpiaci rendszer konzerválja Magyarországon a lemaradottságot, az osztrák lobbi nem akarja, hogy ide több tőke kerüljön. Úgy összegezte azonban a helyzetet, hogy „jó, hogy bent vagyunk az EU-ban".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!