Hírek

2017.05.07. 13:58

Segítenek és közösséget építenek – 25 éve alakult a Savaria Lions Club

Szombathely – Jubileumi klubülés helyszíne volt szombaton délután a Tóvendéglő: megalakulásának 25 éves évfordulóját ünnepelte a Savaria Lions Club.

Tóth Kata

A Lions-himnusz, Koncz Zsuzsa Békét és reménységet című dala szólt felvételről, majd Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze lépett az egybegyűltek elé a jubileumi találkozón. József Attila, illetve saját versével, prózával készült – a Lions tevékenységéhez kapcsolódóan. A tagokon kívül a társ jószolgálati klubok – a Zonta Club Szombathely, a Rotary Club Szombathely –, a Vas Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, a Vas megyei Szakosított Szociális Intézet, a Magyar Nyugdíjasok Szövetsége, a Lions Club Körmend képviselői is megjelentek az 1992-ben alapított Savaria Lions Club ünnepségén szombaton délután a Tóvendéglőben.

Simon Zoltán, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlevőkkel. Elmondta: százéves centenáriumot ünnepelnek a nemzetközi Lions klubok 2017-ben, és megalakulásának 25 éves évfordulóját a Savaria Lions Club. Az évforduló jelentőségét kiemelve rendezvényeikben a visszaemlékezés és az előretekintés egyszerre jelenik meg.  Szólt arról is, mennyire jelentősek a karitatív szervezetek a társadalom életében: olyan feszültségeket és problémákat hivatottak megoldani, amelyek egyedileg vagy kisebb társadalmi csoportokban jelentkeznek.

Simon Zoltán vázolta a klub alakulásának körülményeit. A Lions létrehívásának alapgondolata egyrészt a segítés volt: az elmúlt száz évben a látásért való és a vakság elleni küzdelem kísérte végig tevékenységüket. Hitvallásuk másik pillére pedig a közösség: nemcsak jószolgálati tevékenységet végeznek, hanem közösséget építenek. A közösségek felhasználják társadalmi, gazdasági kapcsolataikat, hogy ezzel anyagi alapot tudjanak teremteni a segítéshez. Fontosnak tartotta közölni azt is, hogy a Lions azért tudta megőrizni egységét és erkölcsi mércéjét, mert politikamentes szervezet – szervező gondolatuk a segítés.

A rendezvényen a Melvin Jones alapítóról elnevezett díjjal Süle Jánost tüntették ki, megköszönve azt a jelentős munkát, amit a szövetségért és a Savaria Lions Clubért tett. A nemzetközi elnök elismerő oklevelét a klubelnök, Zsámboki Árpád vehette át. Dancs János, az egyetlen 25 éves tagsággal rendelkező résztvevő pedig jelvényt kapott és a szövetség kitűzőjét.

Zsámboki Árpád elnök is rövid összefoglalót tartott a klubtörténetről, kiemelve, hogy a 25 évet visszapörgetve élénk, izgalmas, dinamikus társadalmi változások tanúi voltak. Ebben keresték a cselekvés színterét a civil közösségek és ebben mutatták meg a civil kurázsi erejét.

Szövetkezés elsősorban a vakok és gyengénlátók segítésére – ebben határozta meg a Lions fő feladatvállalását, de kiemelte:  más cselekvési módokat is kerestek.  Hat-nyolc év kellett ahhoz, hogy megizmosodjon, tapasztalatokban gazdagodjon a civil közösség, amely nemcsak jószolgálati munkát végez, hanem közösséggé is formálódott. Ez adja a megbízható alapot, amelyre az őket váltó fiatal lionok is támaszkodhatnak.

Szólt arról, hogy az elmúlt időszakban sok gesztussal – anyagi segítséggel, emberi figyelemmel – segítették a vakokat és gyengénlátókat: hozzájárultak technikai fejlesztéseikhez is. Szombathelyen csörgőlabdacsapat jött létre, melynek működését folyamatosan támogatják. Elindították az Otthon–színház programot az ellátottak körében és felvállalták a szemszűrési programot. Eddig 16 alkalommal, több mint 800 gyermeket és felnőttet szűrt a szemorvosuk. Sokféle karitatív tevékenységük volt és van: egyre több az elesett, leszakadó, nehéz helyzetbe jutott ember, a lionok a rászorulóknak próbálnak segíteni. Több mint 20 millió forintnyi összeget fordítottak karitatív célokra az utóbbi időben.

Hagyomány és újszerűség egyensúlya jellemzi a klubot, amelyben cél a fiatalítás, a munkamódszerek megújítása, mondta Zsámboki Árpád. Hozzátette: – Érzékenynek kell lennünk a mindennapi történések iránt, és nem mehetünk el azok mellett, amelyek segítségért kiáltanak.

A késő délutánba nyúló ünnepségen a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének tagja, a 17 éves, kanizsais Csiszár Tamás verseket mondott – megindító volt az előadása, majd a lapunkban is rendszeresen publikáló Horváth Niki leveléből olvasott fel az elnök. A kormányzó helyi elismeréseket adott át klubtársainak, aztán négy új klubtagot avattak. A partnerklubok és a pártfogolt szervezetek képviselői köszöntötték rövid beszédekkel a Savaria Lions Clubot, illetve megköszönték a nekik nyújtott segítséget. Este tavaszköszöntő bállal folytatódott a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!