Hírek

2015.10.16. 09:55

Sikerült! - Szombathely ismét rekorder tömeges újraélesztésben

Sikeres volt a tömeges reanimációs csúcskísérlet, soha ennyien nem gyakorolták egy időben az újraélesztést, így a "segítés városa" visszahódította a rekordernek járó címet. Az újraélesztés világnapján hatszázan vettek részt a sportházban megrendezett rekordkísérletben.

Szombathelyi Médiaközpont

Magyarországon évente több mint ötezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében, miközben azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Keringésmegállásnál minden egyes percben tíz százalékkal csökken a túlélési esély, ezért fontos a gyors és szakszerű beavatkozás. A 2011-ben indult "Segítés városa program" legfőbb célja, hogy minél többen megtanulják az újraélesztés helyes technikáját. 2013-ban százötven résztvevővel Szombathely állította be elsőként a tömeges újraélesztés rekordját. Ezt idén augusztusban száznyolcvan bábuval és négyszáz fővel Dunaújváros döntötte meg. Az újraélesztés világnapján mindennél több embert megmozgató, nagyszabású rekordkísérletet szerveztek, amelyben kétszáz bábu és hatszáz fő vett részt.

Teljesen megtelt a sportház, az összes önkormányzati intézményből, bölcsődékből, óvodákból, iskolákból, múzeumokból, a Polgármesteri Hivatalból érkeztek dolgozók, továbbá mások mellett a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai is regisztráltak a rekorddöntésre. "Igazi összefogás eredménye ez a rekordkísérlet. Nem az a lényeg, mekkora tömeg gyűlik itt össze, hanem a szellemiség, amit ez az esemény képvisel. Azt szeretnénk, ha Szombathelyen olyan emberek élnének, akiknek a gondolkodásának alapeszméje a segítés" – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester. Levetítették a Szombathelyei Médiaközpont által készített, az újraélesztés helyes technikáját bemutató oktatófilmet, majd rövid gyakorlás után következhetett a csúcskísérlet: egy bábunál egymást váltva hárman végezték a mellkaskompressziókat és a befúvásokat összesen kilenc percig. A színpadon Köcse Tamás vezető mentőtiszt diktálta a ritmust, közben a mentőszolgálat dolgozói jártak körbe, és figyelték, ki mennyire szakszerűen alkalmazza a technikát. A csúcskísérlet sikeres volt, ezt Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora jelentette be, aki végig jelen volt. "Szombathely hozta be a rekordok történetébe a tömeges újraélesztést, ami azon túl, hogy látványos megmozdulás, egyfajta küldetés is. Senki sem bliccelt, mindenki tisztességgel végezte az újraélesztést, így Szombathely ismét rekorder, amihez gratulálok" – mondta. A jó hangulatú rendezvény végén a résztvevők hatalmas tapssal köszöntötték a rekordot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!