Hírek

2014.09.04. 11:08

Református iskola és kulturális központ lesz az egykori Szent-Györgyi iskolából?

Szombathely - Iskolát és kulturális központot hozna létre Szombathelyen a református egyház. Az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot már megkapta a város, a részletekről később egyeztetnek. Az önkormányzat a Joskar-Ola városrészen üresen álló iskolaépületet ajánlotta fel a reformátusoknak – jelentette be Puskás Tivadar polgármester.

Munkatársunktól

A Dunántúli Református Egyházkerület iskolát és közösségi központot alakítana ki a három éve üres, egykori Szent-Györgyi Albert Középiskola épületében. Az önkormányzat az intézmény bezárása óta kereste az ingatlan hasznosításának lehetőségét. Most végre pont kerülhet a tárgyalások végére. Időközben ugyanis a református püspökség is jelezte iskolaalapítási szándékát, amihez megfelelő helyet keresett a városban. Hogy mikor, milyen feltételekkel népesülhet be újra az épület, arról még egyeztet az önkormányzat és a egyházkerület – ismertette Puskás Tivadar polgármester. Várhatóan a szeptemberi közgyűlésen a képviselők már tárgyalnak a kérdésekről.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Az biztos, hogy a romló állagú ingatlanra nagyobb összeget kell majd költeni, és valószínűsíthető, hogy hosszú távú bérleti szerződést kötnek a felek. Jakab Bálint szombathelyi református lelkész elmondta, hogy Vas és Zala megyében nincs oktatási intézménye az egyháznak. Itt a vallási közösséghez tartozónak több mint tízezren vallják magukat, de elszórtan élnek a térségben. Ezért is lehet regionális vonzáskörű az új létesítmény. Lendvai Ferenc, a Joskar-Ola lakótelep képviselője örömtelinek nevezte, hogy körvonalazódik a megoldás, amivel megújulhat az iskolaépület. Szólt arról is, hogy az itt élők ezáltal egy új közösségi teret is birtokba vehetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!