Hírek

2015.07.27. 11:19

Sok a felhő július végén – lapátolhatjuk a havat télen

Felhők és napsütés is vár ránk a héten, miközben az ország keleti felében nyáriasabb lesz az idő. A hétvégén pótolhatja a napozást, aki a kánikulában elmulasztotta.

Bakos Ágnes

– Jönnek-mennek a felhők, csütörtökig záporokra, zivatarokra számítsunk és 24-25 °C körül alakul a maximum hőmérséklet – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Itt, a Dunántúlon kevesebb, másutt több napsütés valószínű – ez a kettősség kitart a héten az ország időjárásában, a keleti országrész javára. Csapadék is itt várható, záporok, zivatarok alakulhatnak ki a napokban.

A most látható előrejelzés szerint pénteken és szombaton lehet 30 °C az ország nyugati felében és szárazabb idő, aki nem napozott még eleget, az pótolhatja – mondta el a meteorológiai észlelő.

A vasárnap már csapadékos lehet ismét, az alig kétnapos szünet után.

– Az augusztus eleje is változatos lesz, 6-áig még viszonylag meleg lesz – tette hozzá Pétervári Tibor.

Már a télre vonatkozó időjárási megfigyeléseket találunk a népi kalendáriumban július végén.

Eleink úgy tapasztalták, hogy ha ilyentájt sok a felhő az égen, akkor sok lesz a hó a télen. Ha nagyon süt a nap, akkor pedig rendkívül hideg lesz a tél. Napsütéses órákból és sok felhőből is kijutott, így a féléves előrejelzés egyelőre, a népi megfigyelésekre alapozva is nagyon képlékeny.

A lehűlésnek és az azt hozott hidegfrontnak az allergiások örülhetnek elsősorban.

Még mindig alacsony a parlagfű intenzitása a szombathelyi levegőben. Szintén csekély mennyiségben mutatkoznak a kenderfélék, a lórom és a libatopfélék pollenszemei.

Közepes mennyiségben van jelent az útifű, magas számban mutatkoznak a pázsitfűfélék és a csalánfélék Szombathelyen.

Nagyon magas szintet csak a kültéri allergén gombák spóraszáma ér el, immár hetek óta a megyeszékhely levegőjében.

Ami a szmogot illeti: nincs domináns szennyezőanyag, elfogadható a levegő minősége Szombathelyen.

A kánikulai napok végén, a hidegfront előtt volt szmogos a szombathelyi és a szentgotthárdi levegő. Az ózon mennyisége érte el az egészségügyi határértéket a megyeszékhelyen és Vas megye déli részén is. A csapadék és a szél nyomán már a lehető legjobb minősítést kapta a levegő Szombathelyen és Szentgotthárdon.

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!