Hírek

2015.08.21. 19:20

Sok lesz a pollen a levegőben

Az ismétlődő záporok, zivatarok átmenetileg csökkentették a levegőben lévő virágpor mennyiségét - áll az Országos Környezetegészségügy Intézet Aerobiológiai Hálózatának legfrissebb jelentésében.

Bajdó Bettina

Az adatok alapján a parlagfű pollenkoncentrációja az esős időszak alatt jellemzően alacsony-közepes volt, a csapadékos időszak elmúltával azonban ismét emelkedni fog és valószínűleg országszerte eléri a magas-nagyon magas szintet. Az üröm és a libatopfélék virágporának mennyisége jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul, de helyenként magas is lehet. A pázsitfüvek és az útifű pollenkoncentrációja valószínűleg továbbra is alacsony marad. A csalánfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék virágporának mennyisége pollenje várhatóan közepes-magas mennyiségben lesz jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvos Szolgálat szombathelyi épületének a tetején is működik pollencsapda, így naprakész információkat kaphatunk a jelenlegi helyzetről. Rossz hír az allergiásoknak, hogy a parlagfű koncentrációja a levegőben már elérte a magas szintet, ez sok embernél komoly problémákat okozhat. Ugyanez a helyzet a csalánfélékkel is. A kültéri allergén gombák spóraszáma nálunk is oly mértékben emelkedett, hogy elérte a nagyon magas szintet is. A kenderfélék, a libatopfélék, és az útifű pollenjeiból már csak közepes szintet detektáltak. Jó hír, hogy az üröm virágporának a mennyisége kevésre csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!