Hírek

2012.11.30. 13:04

Sokan vágynak egy igazi családra

Vas megye - A Vas megyei gyermekvédelmi hálózat több mint 430 gyerekről gondoskodik. Míg korábban minden harmadik, ma már csak minden negyedik él nevelőszülőknél. Ennek oka, hogy egyre kevesebben vállalkoznak a nevelőszülői szerepre.

Bajdó Bettina

Pados Zsolt, a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója elmondta, hogy az országban összességében nincs hiány a nevelőszülőkből, ám a nyugat-dunántúli régióban (Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében) mégis erőteljesen csökkent a jelentkezők száma.

A Patakos család nyolc éve nevel gyermekeket, most összesen hat gyermekkel élnek együtt Merseváton. Fotó: Benkő Sándor

- Sajnos bármennyire is reklámozzuk a nevelőszülői feladatok szépségeit, nehezen megy, nagyon kevés a jelentkező - folytatta az igazgató. - Évente mindössze három-öt jelentkező jön, belőlük mindössze egy-két család vállalja a feladatot. Ez Kelet-Magyarországon nem így működik, talán ott a szociális nehézségek miatt is többen jelentkeznek nevelőszülőnek.

A nevelőszülők képzése is pénzbe kerül, ez utóbbiból mindenütt kevés van. Szombathely önkormányzata azonban a szakszolgálat segítségére sietett.

- Szombathelyen alig van nevelőszülőnk, pedig nagy szükség lenne rájuk, hiszen azt szeretnénk, ha a szombathelyi gyerekek helyi nevelőszülőkhöz kerülhetnének - hangsúlyozta a vezető. - A város is fontosnak tartja ezt a törekvésünket, s támogatnak minket több módon is. Egyrészt azzal, hogy az ehhez szükséges 60 órás felkészítő tanfolyam a jelentkezők számára ingyenes lesz. Másrészt pedig, ha olyan párok vagy egyedülálló szülők jelentkeznek, akiknek nincs Szombathelyen önálló lakhatásuk,  számukra önkormányzati bérlakást biztosítanak. A jelentkezők 60 órás ingyenes tanfolyamon vehetnek részt. Elsődlegesen családokat keresünk, de vannak egyszemélyes nevelőszülőink is. Azoknak a jelentkezőknek is megtaláljuk a megoldást a tanfolyam finanszírozására, akik nem szombathelyiek. Miután ezt elvégezték, a sajátjaikkal együtt  négy gyermeket nevelhetnek.

Az igazgató kiemelte, a jelentkezőknek orvosi és pszichológiai vizsgálaton kell át-esni, megnézik, hogy megfelelő környezetbe tudják-e hazavinni a gyermeket. Olyanokra számítanak, akik szeretik és be is tudják fogadni az állami gondozott  gyerekeket. Jó hír lehet az is, hogy a kormányzat tervei szerint január 1-jétől rendes munkaviszonynak számíthat az állami gondozott gyermekek nevelése, így az állam fizetné a járulékokat is.

A merseváti Patakos család három állami gondozottat nevel. Azt mondják, nehéz, de szép hivatás ez, és egy percig sem bánták meg, hogy nevelőszülők lettek.

- A férjemmel azért vállalkoztunk erre a feladatra, mert mindig is nagy családot szerettünk volna - mondta Patakosné Márkus Boglárka. - Az első közös gyermekünk nagyon nehezen jött össze, a második gyerekünk után pedig azt mondták,  nem eshetek többet teherbe. Ekkor döntöttünk úgy, segítünk másoknak. Az egy nevelt gyerekből három lett, s közben  lett egy saját  is. Jelenleg hat gyermeket nevelünk. A saját gyermekeink 17, 15 és négy évesek, a nevelt gyermekeink pedig nyolc, hét és fél évesek, illetve a legkisebb egy öthetes kislány.

A sok szép dolog mellett azonban az elszakadás élményét is át kellett élniük, az egyik nevelt fiút egy éve örökbe fogadták. Ahogy mondják, csak az vigasztalja őket, hogy nagyon jó helyre került.

- Nyolc éve lesz áprilisban, hogy nevelőszülők vagyunk - fűzte hozzá az édesanya. - Nekünk a baráti társaságunk is nagy, a családban is sok a gyerek. Nagyon sok közös programunk is van.  Ha lehetne rá mód és lehetőség, én még több gyereket is nevelnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!