Hírek

2015.03.03. 14:22

Sokkoló fotók: Szarvas akadt fenn a vadkerítésen Szombathely határában

Áramra kapcsolt kerítésbe akadt szarvasünőt találtak a lovas polgárőrök. Vajon meddig szenvedhetett az állat, miután a lába beakadt és nem tudott szabadulni? A törvény nem szabályozza, milyen legyen a kerítés, pedig egyszerre kell védeni a terményt is, az állatokat is. Mi a megoldás?

Szendi Péter

Egyre több bekerített területtel találkoznak a Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület tagjai. Amint Sátory Károlytól, az egyesület elnökétől megtudjuk: járőrözés közben látják, hogy hatalmas szántóföldek, erdők vannak lekerítve a legkülönbözőbb módon. Van, aki pénzt, munkát nem sajnálva a legmodernebb módon keríti be a területet.

Fotó: Sátory Károly

– Ezekbe a kerítésekbe általában áramot is vezetnek. Van, ahol csak karókra és szalagra futja, de többször találkozunk ezekben is árammal. Más betonvas hálóval kerít. Ezt vélhetően masszívabbnak gondolja, ezért ezekben nincs áram. Nem tudjuk, mit és mitől/kitől szeretnének megvédeni, de az biztos, hogy a módszer embertelen, veszélyes, és a környezetet teljesen elcsúfítja – mondja. – Alig találunk olyan bekerített területet, ahol nem rohannak körbe-körbe megriadt őz- és/vagy szarvascsordák, amelyek valahogyan bejutottak, azonban ki már nem találják az utat. Elkeseredett, véres küzdelem lehet az állat és kerítés között, ha beakad a lába, a szarva. Rengeteg szétszabott kerítésszakaszt látunk, a hatalmas betonvas hálók kiszakítva, kiborulva. És ha egy szerencsétlen, megrémült vaddisznó teljes erejét összeszedve kiröpíti a betonvas rácsot az útra vagy az erdőbe, az ott is marad, hogy gazzal benőve, láthatatlanul, tovább szedhesse áldozatait.

Szabad-e korlátlanul bekeríteni hatalmas szántóföldeket, erdőket? Megengedett minden bekerítési mód? Bogáti András állatvédő, természetőr elmondja, hogy a legnagyobb probléma az, hogy nincs törvényi szabályozás a kerítésekről. A gazdálkodónak kötelessége megvédeni a terményt, ezért húz kerítést.

Archív képünkön vadkerítésen fennakadt, elhullott szarvasbika

- Törvénymódosítás szükséges: belefoglalni, hogy milyen minőségű legyen a kerítés, szabványosítani kellene, és ehhez állami támogatást is kaphatnának a gazdák. Ahhoz is lehetne támogatást adni, hogy a földeken úgy legyenek a kerítések, hogy utat biztosítson az állatoknak. Például egy tízhektáros földön biztos, hogy van vadváltó, olyan csapás, ahol rendszeresen járnak az állatok. Érdemes lenne a kerítéseket és a hálókat a betakarítás után a tavaszi vetésig megnyitni. Igaz, hogy a vaddisznó bemegy a területre, de hasznot is hajt, hiszen összeszedi a pockokat és az egereket, trágyázza is a talajt. A túraútvonalak közelében is figyelni kellene, hogyan állítják fel a kerítéseket, menekülési útvonalakat kell biztosítani. Ha például két kerítés közé beszorul egy vaddisznócsorda, és esetleg megtámadhatják az arra járó turistákat, végzetes lehet.

Az állatvédő szorgalmazza, hogy szervezzenek kerekasztal-beszélgetést az érintettekkel, amelyen vadászok, gazdák és természetvédelmi szakemberek is részt vesznek. Hasonló kezdeményezés már volt a közelmúltban - akkor még a gazdák nélkül -, a párbeszéd elkezdődött.

Gagyi István, a vasi vadászkamara, valamint a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke (aki egyben gazdálkodó is) szerint a „vadbarát” kerítés a dunaújvárosi vaspaneles kerítés lenne, amely tízszer tízes drótkockákból áll, abban ugyanis nehezebben akad el az állat. Ez magas, stabil konstrukció. A földhasználók azonban az olcsóbb, könnyebben zárható kerítéseket telepítik. Ami nem szakszerűen van telepítve és nem veszi figyelembe az állatok útját, azt a vad megpróbálja áttörni.

Gagyi István egy villanypásztorba beakadt vad trófeáját mutatja (Fotó: Szendi Péter)

– Konzultálni kellene a vadásztársasággal, tájékozódni arról, hol vannak vadváltók, hol szükséges, hol elkerülhetetlen kerítést építeni. A kerítéseket kétnaponta ellenőrizni kellene, és akkor a vad, ha fenn is akadt, nem pusztulna el. Ez megállapodás kérdése: a földtulajdonos vagy a használója vagy a vadászatra jogosult ellenőrizze, az együttműködés fontos. A törvényben benne van, hogy mindenkinek mindent meg kell tenni azért, hogy minél kevesebb vadkár legyen. Olyan nincs, hogy felállítják a kerítést és a betakarításig nincs vele gond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!