Hírek

2014.07.29. 16:40

Sör után biciklire

Múlt szombattól alkoholfogyasztásért csak akkor lehet büntetni a biciklizőket, ha ittasságuk miatt nem képesek biztonságosan közlekedni.

Nagy Ildikó

Enyhültek a kerékpárosok alkoholfogyasztására vonatkozó KRESZ-előírások: egy-két fröccs vagy pohár sör után még nyeregbe lehet pattani.

Úgy tűnik, nyeregbe kerültek a bringások: a KRESZ-t módosító rendelet ugyanis lazított a zéró tolerancián, egy-két fröccs vagy pohár sör után még kerékpárra lehet ülni.

Vannak – feltehetően nem is kevesen –, akik örülnek az enyhítésnek.

Ennyi még belefér. Bringás koccintás az egyik csákánydoroszlói presszó előtt. A képen balról jobbra: Nagy Lászlóné Erika üzletvezető, Németh Zoltán, Németh Imre, Bata Gyöngyi és Takács Józsefné (Fotó: Szendi Péter)

– Sokan járnak hozzám a faluból. Akik kerékpárral jöttek, eddig egy fröccsöt sem mertek meginni, mert féltek a pénzbüntetéstől – mondja Nagy Lászlóné, az egyik csákánydoroszlói presszó üzletvezetője. Nem titkolja: jó döntésnek tartja a szabályok enyhítését.

– Az Őrségben sok a kerékpáros turista, és a nagy melegben bizony néha ők is legurítottak volna egy hideg sört vagy fröccsöt, esetleg megkóstoltak volna egy finomabb bort. Eddig nem tehették, mert tartottak a rendőri ellenőrzéstől – jegyzi meg az üzletvezető, aki azt is hangsúlyozza, hogy részeg embernek ezentúl sem szabad kerékpárra ülnie. – Ha látom, hogy valaki sokat ivott, és tudom, hogy kerékpárral érkezett, nem szolgálom ki. Ilyen egyszerű – teszi hozzá. A gencsapáti hegyen dolgozgató falubelieknek is hasonló a véleményük.

A jogszabály korábbi változata szerint járművet csak az vezethetett, aki nem állt a vezetési képességeire hátrányosan ható szer befolyása alatt. A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent, KRESZ-t módosító rendelet szerint július 26-ától alkoholfogyasztást követően is kétkerekűre lehet szállni, ha a közlekedő biztonságos vezetésre képes állapotban van.

A rendőrség hivatalos honlapján közzétett tájékoztató szerint a kerékpáros akkor követ el szabálysértést, ha ittassága miatt nem képes járművét biztonságosan irányítani. A kerékpáros ittasságának ellenőrzése akkor lehet indokolt, ha közlekedési magatartása vagy egyéb testi tünetei arra utalnak, hogy a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt áll.

Pósfalvi Tamás számára a kerékpározás sport is. Szerinte a korábbi, szigorúbb jogszabály értelmetlen volt.

- Egy köztes megoldás lenne szükségszerű. Aki egy pohár sört megkíván egy hosszabb túrán, az igyon, természetesen ésszerű mértékben, de csak akkor, ha nem főúton közlekedik mondta. Hozzátette: véleménye szerint a kerékpárutak hiánya és az autósok vezetési magatartása nagyobb mértékben meghatározó egy balesetnél.

Tahin Sándor gyakran kerekezik fel a gencsi hegyre, azt mondja, örül a szabályok enyhítésének (Fotó: Szendi Péter)

A gencsapáti hegyen találkoztunk Tahin Sándorral, aki gyakran kerékpározik fel a faluból a pincékhez füvet nyírni. Ő is örül a szabályok enyhítésének, pedig csak néha-néha iszik meg egy-egy pohár sört. Mosolyogva mesélte az egyik falubeli férfi esetét, aki a pincéjénél dolgozott, közben megivott két fröccsöt, majd délben kerékpárra pattant, hogy hazamenjen ebédelni. A faluba vezető földúton aztán elvették az étvágyát a szondával felszerelkezett rendőrök: a férfit azóta is ugratják a 30 ezer forintos ebéd miatt...

Az időközben mellénk lépő férfi - a nevét nem árulta el, azt mondta, érjem be annyival, hogy ő a hegylakó Bandi - is elmondta a maga történetét: a hegyen megivott egy kupica pálinkát, majd lekerekezett a faluba, ahol a rendőrök megkérdezték, ivott-e. Nem hazudott. A szonda azonban nem működött, így a rendőrök bevitték Szombathelyre vérvételre. A vérét elküldték Győrbe, ahonnan három hét múlva megérkezett az eredmény, ami szerint nem volt alkohol a vérében.

- Ha valaki részeg, kerékpárra se üljön fel, egy-két fröccs azonban belefér - mondták, jelezve, hogy egyetértenek az enyhítéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!