Hírek

2014.02.10. 11:30

A vakság megelőzhető!

Hazánkban közel 70 ezer a vakok és gyengénlátók száma. A szakemberek hangsúlyozzák, a vakság 80 százaléka elkerülhető vagy gyógyítással megelőzhető. A Markusovszky kórház szemészeti osztályán azon dolgoznak, hogy segítsenek azokon, akik látásproblémákkal küzdenek.

Bajdó Bettina

A Markusovszky kórház szemészeti osztályán azon dolgoznak, hogy minél előbb műteni tudják a látássérült betegeket
(Fotó: Szendi Péter)

- A szemészeti osztály szakmai elismertségét jelzi, hogy a nyugat-dunántúli régióban a hármas progresszivitási szintet kapta meg az elmúlt években végzett teljesítménye és műszeres felszereltsége alapján - mondja dr. Bátor György osztályvezető főorvos. - Országosan a négy szemklinika mellett négy szemészeti osztály, közöttük a miénk kapta meg ezt a rangos elismertséget. Gyakorlatilag az osztály minden műtéti ellátást végezhet és jogosultan is végzi. A munkaidő reggel fél nyolctól délután fél négyig tart, ezen felül készenléti ügyeletet tartunk. Hétvégén és ünnepi időszakban a reggeli órákban orvos és asszisztens áll a betegek rendelkezésére, a sürgős esetek ellátására. Nagyon sokszor az ügyeleti időben az osztályon dolgozó, tapasztalt, lelkiismeretes nővérek segítenek a betegeknek, sürgősségi elsősegélyt végeznek, s tájékoztatást is nyújtanak. Természetesen a látást veszélyeztető kórképeknél, a társszakmák kérésére, s regionális, speciális szemészeti ellátást igénylő esetekben az ügyeletes orvos rendelkezésre áll. A készenléti ügyelet fenntartása nem helyi specialitás, országosan a legtöbb megyei kórházban, sőt még szemklinikán is az alacsony orvoslétszám miatt készenléti ellátás működik.

Az osztályon tervezetten történik többek között a szaruhártya-átültetés, a zöldhályog-sebészet, a plasztikai sebészet, az üvegtestcsere műtét. Szemfenéki meszesedés súlyos formájánál, az úgynevezett nedves maculadegenerációban rendszeresen gyógyítanak üvegtestbe adott injekcióval. Nagy százalékban ezzel az eljárással a betegek látását meg tudják őrizni, sok esetben javítani. Az osztályon az elmúlt években számos műszert is beszereztek, a betegek gyógyulását a legmodernebb eszközökkel segítik elő. Az egyik ilyen készülékkel a lézerfény segítségével határozzák meg a beültethető műlencse dioptriájának erősségét, ami sokkal pontosabb, mint a korábbi ultrahangos elvvel működő készülék. A fejlett műszerek azonban még nem elegendők ahhoz, hogy csökkenteni tudják a várólistát. Jelenleg időpontot szürkehályog-műtétre csak 2015 májusára tudnak adni.

- A világon a legtöbbet végzett sebészeti beavatkozás a szürkehályog-műtét - folytatja az osztályvezető. - Ez így van Magyarországon is, évente 73 ezer ilyen műtétet végeznek. Az egynapos sebészeti beavatkozások között is ebből van a legtöbb. 2004-ben a kórházakat sújtó teljesítményvolumen-korlát jelentősen megnövelte a szürkehályog-műtétre kerülő betegek számát. A várólista tavaly azonban jelentősen csökkent, köszönhető annak, hogy az elmúlt évben már több szürkehályog-műtétet végezhettünk, mint az azt megelőző időszakban. Reményeink szerint újabb lehetőség előtt állunk, mivel a kórházunk központi műtőblokkjának felújítása folyamatban van. A jövőben a szemészet is egy felújított, új műtőbe kerül a központi műtőblokkon belül. Ez is a betegek érdekeit szolgálja majd. Rugalmasabban, kényelmesebb környezetben történhet az ellátás, a betegek várakozása, cseréje, ami lehetőséget biztosíthat a finanszírozási kereten belül több szürkehályog-műtét végzésére.

A világon közel 285 millió csökkentlátó, ebből körülbelül 39 millió vak és 246 millió súlyos vagy mérsékelten gyengénlátó ember él. Európában 30 millió vak vagy gyengénlátó ember található. Sok esetben a problémák orvosolhatók. A világon a leggyakrabban végzett beavatkozás a szürkehályog-műtét. A várólista hosszú, éveket kell várni. Kevesen tudják, de a szürkehályog-műtét kapcsán lehetőség van, állami ellátás keretein belül is úgynevezett prémium, speciális műlencséket is beültetni a betegek szemébe. Ha a betegnek igénye és lehetősége van, akkor kaphat multifokális műlencsét, amivel közelre és távolra is jól lát egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!