Hírek

2016.08.01. 17:54

Sportkomplexum: épül a lelátó - Látványosan körvonalazódik, milyen lesz a létesítmény

Szombathely - Már az új lelátórendszer is épül a Haladás Sportkomplexumban, hétfőn dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester jelenlétében került helyére az első betonelem.

Cseszkó Tamás

Szinte napra pontosan hat hónapja vették birtokba a kivitelezők a Haladás Sportkomplexum munkaterületét. A bontás véget ért, látványosan körvonalazódik, milyen lesz a létesítmény. Hétfőn már a lelátórendszer építése is megkezdődött, a munkásoknak ezúttal a Haladás sportolói is segítettek. - Szokatlanul sok dolog épült az elmúlt években Szombathelyen - hangsúlyozta dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, kiemelve, hogy a rendszerváltás előtti időszakban és azt követően sem volt arra példa, hogy az ország vezetése ekkora figyelmet szentelt egy városnak. Köszönet az adófizetőknek, akik szorgalmas munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy teljes egészében állami támogatásból megépülhet az egészségmegőrző komplexum – fogalmazott Hende Csaba emlékeztetve, hogy a költségek nem terhelik a szombathelyi önkormányzatot. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, az úgynevezett MÁV-ingatlanokat, amelyeken a nagyszabású beruházás létrejön, még évekkel ezelőtt adta az állam díjmentesen városunknak. – Sokszor elhangzik az a kritika, hogy az épülő komplexum helyett mennyi lélegeztető gépet lehetett volna venni, én azonban hadd fordítsam meg a kérdést. Hiszem, hogy minél több a sportolási lehetőség, annál kiválóbb egészségi állapotnak örvendhetnek majd a szombathelyiek. Persze ugyanilyen kiemelt fontosságú az egészségügy fejlesztése, ezért is öröm számomra, hogy csaknem kétszer annyi forrást fordíthattunk a Markusovszky kórház fejlesztésére, és már gőzerővel dolgozunk az egykori városi strand területén épülő új Egészségügyi központ megvalósításán is – fogalmazott a képviselő.

Dr. Puskás Tivadar láthatóan jól felkészült az eseményre, rengeteg számadatot ismertetett papír nélkül. Mint mondta, az elmúlt fél évben több mint 320 ember dolgozott az építkezésen, a kivitelező cégek hat hónap alatt 37 ezer köbméter földet és 14 ezer köbméter betont mozgattak meg. A lelátórész betonelemeinél egy-egy pillér súlya elérheti a 9,7 tonnát is, míg a legnagyobb betonelem tömege megközelíti a 24 tonnát. Összesen 1150 betonelemet építenek be a lelátónál – húzta alá a polgármester, aki úgy látja, 2017. nyár végére elkészülhet a létesítmény. – Ha minden a tervek szerint alakul, az év végén akár már a bokrétaünnepen örülhetünk együtt, de eddig is jelentős dolgok történtek itt a Rohonci úton – fogalmazott a városvezető, köszönetet mondva mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a beruházás sikeréhez.

A beszédeket követően az egyik munkagép egy óriási betonszerkezetet emelt a magasba, és néhány perc múlva már helyére is került a lelátórendszer első eleme. A szerkezet megerősítéséhez ezúttal szombathelyi sportolókat hívtak segítségül, Tóth Zsuzsanna, Németh Márió, Gaál Bálint és Sipos Gergely mellett Illés Béla is segédkezett.

A teljes mértékben állami támogatásból megvalósuló új sportlétesítmény tartalmazni fog egy UEFA IV. besorolású, mintegy 9 ezer fős, teljes egészében fedett lelátóval rendelkező futballpályát, valamint egy sportcsarnokot is, amely két kézilabdapályának ad majd helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!