Hírek

2014.09.26. 18:35

Stadion: Aláírták a szerződést

Budapest, Szombathely – Aláírta a Rohonci úti sportkomplexum támogatási szerződését Simicskó István sportért felelős államtitkár és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

A Rohonci úti Haladás-stadion 1923-ban épült. A létesítményt 2008-ban részben felújították, idén az öltözőket hozták rendbe. Ám az építés óta nem fordítottak komolyabb összeget a korszerűsítésére. A kormány kiemelten kezeli a sportcélú fejlesztéseket. Ennek köszönhetően újulhat meg a szombathelyi stadion is. Első lépésként tavaly februárban az állam ingyenesen az önkormányzat tulajdonába adta a Haladás-ingatlanokat. Augusztusban Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő bejelentette, hogy a kormány támogatja a Haladás-sportkomplexum fejlesztését, ehhez 9,6 milliárd forint állami forrás áll rendelkezésre.

Puskás Tivadar polgármester és Simicskó István államtitkár. Fotó: Médiaközpont

Péntek délután rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester, amelyen részt vett Vígh László stadionépítésért felelős miniszteri megbízott is, aki bemutatta a munkálatokat végző cég új ügyvezetőjét, dr. Szondy Szilvia jogászt, aki Illés Károlyt váltja majd ebben a székben. Szeptemberben Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekért felelős kormánybiztos a helyszín bejárását követő sajtótájékoztatón elmondta: lepusztult állapotú stadionokkal nem lehet a gyerekeket a sportpályára csábítani, újakat kell építeni. A kormány ezért is indította a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb sportfejlesztési programját. A másik cél, hogy sportolóink és csapataink 21. századi körülmények között készülhessenek, illetve megfelelő helyet biztosítsunk nemzetközi mérkőzéseknek, versenyeknek – tette hozzá az államtitkár.

Decemberben kormányhatározat született arról, hogy a Haladás-sportkomplexum építése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű. A közgyűlés ekkor hozta létre a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. projektcéget a beruházás lebonyolítására. Idény nyáron felröppent a hír, hogy a kormány a 2,9 százalékos GDP hiánycél teljesítése érdekében jelentős összeget zárol a kormányzati kiadásokból, így mások mellett a szombathelyi stadion sem épül meg. A támogatási szerződés végül elkészült, és az aláírással zöld utat kapott a teljes egészében állami finanszírozású, csaknem tízmilliárd forint értékű beruházás.

A tervek szerint 80 hektáros területen a mostani munkacsarnok helyén egy multifunkcionális sportcsarnok, a futballpálya helyén pedig egy 10 ezer férőhelyes, csaknem 7000 négyzetméteres, UEFA IV. kategóriájú labdarúgó stadion létesülne. Az elmúlt húsz évben nem volt hasonló léptékű beruházás Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!