Hírek

2014.11.24. 18:40

Steinbach József püspök az értékek és az értelem vesztéséről szólt

Az egyház mai kihívásai címmel tartott előadást Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, aki szerint az egyháznak a lényegről kell beszélnie. A református értelmiségieket tömörítő Szenczi Molnár Albert Kör hívta meg őt.

Némethy Mária

– Nagy téma ez – szögezte le Steinbach József püspök, aki remekül felépített, alapigazságokat kimondó előadást tartott a hallgatóság okulására és örömére.

Steinbach József filozófiai, pszichológiai, szociológiai, történelmi oldalról is beszélt az egyház előtt álló mai nagy kihívásokról. Fotó: Unger Tamás

– Az egyház akkor tudja teljesíteni az elvárásokat, ha komolyan veszi küldetését, az evangélium hirdetését. Folyamatosan elveszünk a részletekben és nem a lényeget hirdetjük a világban. Ha hívő ember vagyok, az 24 órás szolgálat!

A teológia alapvető igazságairól szólva kifejtette:

– Nekünk nem kell görcsben lennünk az egyház jövőjét illetően, mert Krisztus ügye egy győztes ügy.

Steinbach József helyzetfelmérésében filozófiai, pszichológiai, szociológiai témákat felvetve Európáról és benne Magyarországról is reális képet festett. Beszélt a kommunikációs robbanás kiszámíthatatlan hatásairól, meg arról is, hogy igazából nem tudni, mi lesz majd a kis falvakkal, amelyekben leginkább működik a református egyház. Szólt arról is, hogy az elvilágiasodás (szekularizáció) hatására már a második generáció nő fel kontinensünkön hit és templom nélkül. Külön kiemelte, hogy korunk az értékvesztettségről is szól, mert ma nem lehet kimondani mi a jó, mi a rossz, mi a helyes, mi a helytelen. De szólt az értelem elvesztéséről is, hiszen a posztmodern embert a világ arra szoktatja, hogy egyáltalán ne gondolkodjék.

Milyen kihívások érik ma az egyházat?

Például az, hogy az egyház küldetése szempontjából az evangéliumból következő értékrendszer emelkedhet-e az élet alapkeretévé Európában? Aki először megy el egy hívő közösségbe, azzal jön-e ki, hogy jó volt találkozni a mennyei világgal?

– A témát nem lehet kimeríteni – fogalmazta meg nagy sikerű szombathelyi előadása végén a református püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!