Stressztérkép: Vas megye a nyugalom szigete

2013. május 16., 06:44 szerző: Tóth Róza
komment
Vas megye - A Sanofi-közlemény részletes elemzést ad az ország stressz-szintjéről. És bár az ismerősök körében végzett rögtönzött közvéleménykutatás mást mutat, a tudományos igényű felmérés szerint Vas megye a nyugalom szigete.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Így aztán érthető például, hogy a messziről idevetődött vendégben miért alakul ki azonnal az a benyomás, hogy Vas megyében, Szombathelyen  jó élni: emberléptékű, emberarcú, nyugodalmas  vidék ez.

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, amely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mert gyengíti a szervezet ellenállóképességét, írják a szótárak.

A frissen összegzett  nagy stressz-teszt nyomán most először elkészült stressz-térkép pedig  azt mutatja, hogy  a budapesti idősebb marketinges férfiaknak a legkisebb, a szabolcsi fiatal háztartásbeli nőknek a legnagyobb a stressz-kockázatuk. Lássuk a részleteket!

A tavasz folyamán mintegy 90 ezren válaszoltak online (ez persze eleve meghatároz egy kört a népességből)  a  nemzetközi kutatási módszerek alapján összeállított teszt kérdéseire szerte az országban.  A nemzetközileg elismert és széles körben alkalmazott kutatási módszerre alapozott online pszichológiai tesztet a Károli Gáspár Református Egyetem kutató pszichológusai dolgozták ki a hazai viszonyoknak megfelelően.  A teszt által  a kutatók arra kaptak választ, hogy  milyen stressztűrő képességgel rendelkeznek a válaszadók. Az eredmények összesítése után sok más mellett kiderült, hogy a férfiaknak nagyobb a stressztűrő képességük, és kevesebbet  aggodalmaskodnak, bár  az is igaz, hogy a  nők sokkal nyíltabban hajlandók beszélni a problémáról. Az adatok azt mutatják, hogy az idősebbek és a nyugati országrészen élők kevesebbet aggódnak, mint a fiatalok vagy a keleti régiókban lakók. Ráadásul a  stresszhez is hozzá lehet szokni: a  budapestiek és a stresszes szakmákban dolgozók a felmérés szerint jobban tűrik a feszültséget. Az aggódásra való hajlam természetesen összefügg a megélhetéssel kapcsolatos mindennapi problémákkal, viszont pozitívumként könyvelhető el, hogy a  stressz romboló hatásaira egyre nagyobb figyelmet fordítunk. Első pillantásra meglepő lehet  viszont - sokat elmond a körülöttünk lévő világról -, hogy  az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az aggodalom szintje, és növekszik  a stressztűrés mértéke. A legjobban a 19-34 éves korosztály aggódik: vagyis  azok, akik önálló életük megteremtésén fáradoznak, iskoláik után munkahelyet és lakást keresnek. A 65 év felettieknek már csak 6 százaléka mutat átlag feletti aggódási szintet. Ez az eredmény más kutatások tapasztalataival is összevág: az Amerikai Pszichológusok Szövetségének korábbi kutatása már bizonyította, hogy az Y-generáció tagjai (18-33 év közöttiek) jóval nagyobb stressznek vannak kitéve, mint az idősebb korosztály tagjai, hiszen az új élethelyzetek okozta állandó nyomás és megfelelési kényszer nehéz kihívások elé állítja a fiatalokat.  Mindez persze nem jelenti azt, hogy az idősebbek megmenekülnek a stressztől, mindössze arról van szó, hogy más típusú hatások érik őket,  és egy integrált élettörténettel, szemlélettel rendelkező egyén kevésbé hajlamos mindennapi bosszúságokat stresszként megélni Milanovich Dominika pszichológus- szakértő véleménye szerint. Arra csak újabb kutatások adhatnának megnyugtató választ, hogy nem eleve generációs különbségekről van-e szó:  előfordulhat, hogy  a tesztet kitöltő személyek akár fiatalabb korukban is - egy más társadalmi-történelmi kontextusban - jobban tűrték a stresszt. Abban  viszont nincs semmi meglepő, hogy    nemzetközi kutatások igazolják:  folyamatosan növekszik az aggodalom a gazdasági válság okozta bizonytalan életkörülmények miatt.ú

Magyarország első stressz-térképén  mindenesetre  Vas megye a nyugalom szigete: itt mérhető a legalacsonyabb mértékű aggodalmaskodás, amit a  gazdasági fejlettsége, a magasabb életszínvonal, illetve a nyugati világhoz való közelség magyarázhat.

Tóth Róza

2013. május 16., 06:44 szerző: Tóth Róza

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...