Hírek

2017.08.11. 19:45

Czeglédy-ügy: Stróman volt az edző is?

SZOMBATHELY Újabb szombathelyi férfit helyeztek előzetes letartóztatásba a Czeglédy-ügy kapcsán, lapértesülések szerint az érintett Bölöni Roland, az SZKKA volt szakmai igazgatója.

Vas Népe

A Frisss.hu azt írja, Bölöni immáron a második, aki ezer szállal  kötődik a sportegyesülethez,  Németh Tibor, a klub technikai vezetője szintén előzetesbe került. Néhány héttel ezelőtt a szocialistákkal egyre több ügyben együttműködő Molnár Miklós alpolgármester ült ki sajtótájékoztatót tartani az SZKKA vezetőségével, ahol bejelentették, hogy a Swietelsky Kft. lett az egyesület névadó szponzora. Már ekkor lehetett tudni, hogy a klub prominensei is résztvevői lehettek az ügynek. Németh Tibor, aki a Student Pro Iskolaszövetkezet vezetője volt, akkor már hetek óta töltötte előzetes letartóztatását.

Bölöni Roland a héten került előzetes letartóztatásba, a gyanú szerint az általa vezetett iskolaszövetkezet komoly kárt okozott a költségvetésnek. Bölöni egyebek között az SZKKA szakmai igazgatójaként dolgozott

Akkor a Vas Népe kérdésére válaszolva Pődör Zoltán, az SZKKA ügyvezetője elmondta, hogy a sajtóban értesültek arról, hogy Bölöni Roland, az SZKKA korábbi edzője érintett a dr. Czeglédy Csabához köthető büntetőügyben. Amint ez kitudódott, a klub azonnali hatállyal felbontotta a tréner munkaszerződését, ugyanis annak értelmében nem lehetett volna vezetője semmilyen iskolaszövetkezetnek. Ez azonban a Frisss.hu információi szerint nem teljesen így történt. Több, a helyi kézilabdaéletre rálátó forrás véleménye szerint a klub vezetése igenis tudta, hogy "Czeglédy havi öt kilót ad Bölöninek azért, hogy vezesse az iskolaszövetkezetet". Egy másik forrás állítja, az SZKKA mellett akár a Haladás kézilabdacsapata ellenében is kardoskodó Molnár Miklóst is többször figyelmeztették, hogy két olyan ember is van, aki gazdasági bűncselekményben lehetett érintett, ám ezt az alpolgármester figyelmen kívül hagyta. Érdekes az is, hogy Pődör csak Bölöni Rolandról beszélt a sajtótájékoztatón, aki az ügy kirobbanása előtt éppen el kívánta hagyni az SZKKA-t, hogy a Haladásnál próbáljon szerencsét, ám a zöld-fehérek végül pontosan a kialakult helyzet miatt végül nem kötöttek vele szerződést. A technikai vezető, Németh Tibor viszont akkor már hetek óta előzetesbe került, róla mégsem szólt a fáma.

De vajon mi lehetett a két iskolaszövetkezet-vezető sportember feladata a Czeglédy-féle állítólagos bűnszervezetben? Azt látjuk, hogy mindketten iskolaszövetkezetet vezettek. Mindkét iskolaszövetkezet a Fejér megyei Bodajkra van bejegyezve, ugyanazon címre. Mindkét iskolaszövetkezetet 2015 áprilisában jegyezték be, néhány nap eltéréssel. Bodajkról időközben kiderült, hogy egy tucatnyi ilyen szervezet működött egy alapítványi iskola épületében, az intézmény vezetője később úgy nyilatkozott, félrevezették őket, egy ügyvédet leszámítva soha senkivel nem találkoztak. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Ügyészség szóvivője sokadszor mondta el, hogy a piramis lényege az volt, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. azért iktatott közbe iskolaszövetkezeteket, hogy csökkentsék az adófizetési kötelezettséget. Korábban egy makói férfi nyilatkozott úgy a Csongrádi Járásbíróságon, hogy Czeglédy Csaba kérésére alapított iskolaszövetkezetet, ám a tényleges munkát a Human Operator Zrt. végezte el. Vélhetően itt is így történhetett, Bölöni Rolandot jelenleg azzal vádolják, hogy 180 millió forintos kárt okozott az állami költségvetésnek. Ezek az iskolaszövetkezetek ugyanis "elfelejtettek" áfát és személyi jövedelemadót fizetni. További érdekesség, hogy az SZKKA 2015-ben vált ki botrányos körülmények között a Haladás VSE-ből. Több sportember szerint "orvul vitték el a játékosok nagy részét és a szakmai stábot is, nehéz helyzetbe hozva ezzel a patinás klubot." Ugyanabban az évben, amikor az egyesület munkatársai, úgy tűnik, fantom-iskolaszövetkezeteken keresztül kapták a fizetésüket.

Molnár Miklós alpolgármester, aki látványosan kiáll az SZKKA mellett - ha kell, a HVSE ellenében is Fotó: archív

A városban egyre többször lehet hallani azokat a vélekedéseket, hogy a dezertőrök saját csarnokot szeretnének TAO-forrásból építeni, ám sokak szerint ennek semmi logikája nincs, mivel a most épülő Haladás Sportkomplexumban korszerű munkacsarnok várja a kézilabdázókat. A Haladás VSE és az SZKKA között egyébként legendásan rossz a viszony, információink szerint azért, mert a zöld-fehérek úgy vélik, az SZKKA tagjai TAO-források elosztása miatt váltak ki a Haladásból. Márpedig nem kevés forrásról beszélünk, amely a nekünk nyilatkozók szerint félő, hogy magánzsebekbe is vándorolhat, ha nincs meg a szigorú kontroll. Szintén érdekesség, hogy Molnár Miklós alpolgármester a város csapatával szemben a magánkézben lévő SZKKA mellé állt. A korábban névadó, jelenleg sima szponzorként működő Kozma Szerszámáruház tulajdonosa, Kozma Norbert egyébként a Pro Savaria képviselőjelöltje is volt. Az alpolgármester több esetben azon feltételhez kötötte a Haladás VSE szakosztályainak támogatását, hogy az SZKKA is részesüljön forrásokból. Lapértesülések szerint a mostani swietelskys megállapodást is ő taposta ki az érintett cégből, arról azonban vélhetően elfelejtette tájékoztatni a támogatókat, hogy a Czeglédy-ügy szálai egészen az SZKKA-ig érhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!