Hírek

2013.06.02. 14:15

Szabadegyetem: Értékek a változó időben

Répcelak - Pallósiné dr. Toldi Márta PhD könyvtáros, szociológus, a Berzsenyi Könyvtár igazgatója, a NyME SEK óraadója volt a Répcelaki Szabadegyetem előadója.

Simon Erzsébet

Pallósiné dr. Toldi Márta könyvtárigazgató a szabadegyetemen. Fotó: Szendi Péter

A Nyitott Tér Kulturális Egyesület hatvanadik szabadegyetemi rendezvényén az előadó Berzsenyit és Babitsot megidézve közös elmélkedésre hívta az érdeklődőket, amikor az egyén számára behatárolt, filozófiai értelemben azonban a véget nem érő időben szemléltette az értékeknek a társadalomban és a személyes életben betöltött szerepét. A viszonylag állandó alapértékek és normák szocializáció során történő átvételének módja mellett szó volt az én-érzékelést, én-értékelést megalapozni képes, a családban, a társadalmi csoport világában gyökerező habitus magatartást befolyásoló szerepéről. A magabiztos, ám toleráns személyiség változó szerepeihez illeszkedő identitás-készletének vizsgálata során az értékek, értéktulajdonítások lelkiismeretet mozgósító, a társas kapcsolatokat motiváló szerepe is terítékre került. A közönség élénk érdeklődéssel követte olyan értékváltó jelenségek bemutatását, mint a szülői tekintély, a példakép-hős-sztár megnyilvánulási módjai, vagy az önként feladott személyes titok és a virtuális publikus tér kapcsolata. Az önmegvalósítás rejtélyeit kutatva az olvasás-érték és a tanuló emberi beállítódás melletti érvelés zárta az együttes kalandozást az értékek világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!