Hírek

2014.05.24. 15:58

Szabadtéri fitnesz Dórival

Szombathely - A szabadtérre kihelyezett fitneszgépekkel, friss levegőn edzhetik magukat a sportolásra vágyók. A szombathelyi fitneszparkban Halmai Dóra személyi edző magyarázta el, hogyan is érdemes használni a gépeket.

Farkas Eszter

A szabadtérre kihelyezett fitneszgépekkel friss levegőn edzhetik magukat a sportolásra vágyók. Az eszközök használata tökéletes lehetőséget nyújt a test könnyű átmozgatására. A parkfitnesz-eszközök már egyre több település közterületein is megtalálhatók Vas megyében is. Szombathely mellett többek között Sárváron és Bükön is létesült már ilyen szabadtéri sportpark. Hazánkban azonban elterjedésük még nem olyan mértékű, mint a legtöbb nyugati országban. A szabadtéri fitnesz (out-door fitness) külföldön már sokkal ismertebb, mint hazánkban. Kínában például a legtöbb parkban már napi rendszerességgel látogatják a felnőttek ezeket a berendezéseket és edzenek a szabad ég alatt. A közterületen, parkokban végzett testmozgás Kínában már évtizedek óta hagyomány. A kínai parkokban reggelente tömegek végeznek telepített eszközökön – de eszközök nélkül is – könnyű testmozgást az egész napos munka megkezdése előtt és után egyaránt. A szombathelyiek lassan, de biztosan haladnak a kínai példa felé, ezért is voltunk kíváncsiak arra, hogy hogyan érdemes, kell helyesen használni az eszközöket. Szakértő segítségét kértük a témában.

Fotó: Szendi Péter

Halmai Dóra személyi edző nagyon jónak tartja a szombathelyi fitneszparkot, maga is használja az eszközöket. Így Dóri remek tippeket tudott adni a helyes használathoz is.

Egy hónapja adták át a szombathelyi Csónakázó-tó partján azt a 12 elemből álló kültéri fitnesz parkot, melyet mintegy tizenhárom millió forintból építettek. A gyermekek és felnőtteknek számára egyaránt kikapcsolódást jelentő eszközök a mozgássérültek számára is használhatóak. A park köré padokat is elhelyeztek. A szombathelyi fitneszpark, olyannyira népszerű lett, hogy délutánonként szinte sorban kell állni az eszközök használatáért. Sok futó itt melegít be, mások a sétával kötik egybe a edzést.

– Szerintem egy nagyon jó kezdeményezés a fitneszpark, remekül feldobja a rekreációs sportéletet. Nagyon jó például futás után levezetésnek, vagy külön sportedzésnek is beilleszthető a heti edzések során. Sokan csak elsétálnak mellette, de nem bírják ki, hogy ne végezzenek egy két mozdulatsort a gépeken. Ez nagyon jó – mondta Halmai Dóra személyi edző, aki hasznos tippeket is adott az eszközök használatával kapcsolatban.

– Fontos, hogy ha valaki ezeken a gépeken szeretne edzeni, mindenképpen kezdjen bemelegítéssel. Ez lehet egy dinamikus séta a tó körül is. Majd jöhetnek azok a bemelegítő gyakorlatok, amelyeket például az általános iskolában a testnevelés órán megtanultunk. Fej és karkörzés, hajolgatás a lábakhoz. Ezt követően próbáljunk meg végigmenni izomcsoportok szerint a gépeken. Nagyon jó tájékoztató van a gépeken, amelyeken tisztán látszik az, hogy az adott eszköz milyen izomcsoportot mozgat meg – emelte ki Dóri, aki azt is hozzátette: fontos, hogy a gyakorlatsorokat szabályosan csináljuk.

– Azt javaslom, hogy ha valaki most kezdi el a mozgást, és itt a fitneszparkban edz, esetleg bizonytalan abban, hogy hogyan kell helyesen végezni a gyakorlatokat, akkor mindenképpen kérjen segítséget. Menjünk bátran oda a rutinos futókhoz, vagy akik rendszeresen edzenek a gépeknél, és kérjünk tőlük tanácsot, segítséget. Minden eszközön öt-tíz percet érdemes eltölteni. Ez a sétával és a bemelegítéssel együtt már nagyon jól átmozgatja a testet – emelte ki a személyi edző, aki azoknak is jó tanáccsal tud szolgálni, akik fogyni vagy erősíteni akarnak.

– Ha valaki szeretne fogyni, neki mindenképpen azt tanácsolom, hogy ne divatdiétákba kezdjen bele, hanem váltson életmódot. Változtasson a táplálkozásán. Bármit ehetünk, csak nem mindegy, milyen mennyiségben és mikor. A legfontosabb, hogy mozogjunk hetente legalább háromszor. Az ideális az, ha heti fél kilót fogyunk. Azok a diéták, amelyek heti öt-tíz kilóval kecsegtetnek, sajnos beindíthatják a jojó effektust, ráadásul ezek nem zsírból fogyasztanak, inkább a vizet veszti el az ember. Kezdjünk el mozogni, de ezt is fokozatosan tegyük. Egy-egy intenzív edzés után, iktassunk be egy pihenőnapot. Ilyenkor tavasszal és nyáron számos lehetőség adódik a testmozgásra, menjünk el túrázni, biciklizni és úszni – ecsetelte Dóri.

– Ha fogyni szeretnénk, akkor ne sétával indítsuk az edzést a fitneszparkban, hanem alapos bemelegítés után fussunk a tó körül. Válasszunk megfelelő cipőt az edzéshez, sokan nem is gondolnák mennyire fontos ez. Például egy lapos tornacipőben való futástól, csak a sípcsontunk fog fájni. Ha fogyni szeretnénk a futás után a gépeken minimum tíz percet töltsünk el. A gépek mellett végezhetünk kiegészítő mozgást is: fekvőtámasz, felülések, guggolás. Ha egy kicsit a combból szeretnénk lefaragni, vagy erősíteni, a sífutó, oldalt taposó gépet, valamint a biciklit tudnám ajánlani. Az úszógumi eltüntetésére is nagyon jó gépek vannak a fitneszparkban: a csípőhintáztatós eszköz, a twister álló és ülőváltozata. A gyakorlatok közé néhány felülést is érdemes beiktatni a lapos has érdekében. Nőknél a mellizmot nem igazán szoktuk edzeni, de beépíthetjük a mozgásba, hiszen ezekre is vannak nagyon jó eszközök. A büki és sárvári fitneszparkban is hasonló gépeket találni. Ezeket a gyakorlatokat érdemes ott is kipróbálni. A lényeg, hogy ne látszatmozgást végezzünk! – zárta sorait Dóri. Halmai Dóri a park eszközeinek helyes használatát a www.vaol.hu-n oldalon, videón is megmutatja.

Tenni magunkért, ez fontos!

Farkas Eszter

Gyönyörű nyári, napsütéses melegben találkoztam Dórival. A fiatal lány határozottan, profi szakemberként magyarázta el, hogyan is érdemes nekiállni és csinálni a gyakorlatokat a gépeken. Lelkesedése, sport iránti szeretete annyira erős, ráadásul ragadós is, hogy az ember Dóri jelenlétében elfelejti azokat a kifogásokat, amelyeket folyamatosan gyárt, hogy miért is nem tud aznap edzeni. Fitneszparkban, edzőteremben, uszodában vagy az udvaron ugrabugrálva – végül is mindegy. A cél mindig ugyanaz: tenni magunkért valami fontosat, élvezni a mozgást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!