Hírek

2015.11.07. 15:04

Szakított már libanyakat? – A Szent Márton-napi Országos Nagyvásárban kipróbálhatja

Idén tizennyolcadszor rendezik meg Szombathelyen a Szent Márton-napi Országos Nagyvásárt. Több mint száz vásározó kínálja portékáit, a közönséget a térség művészeti együttesei szórakoztatják. Kinyitott a kovácsműhely, lehet töklámpást faragni a bátrabbak pedig a libanyak-szakítást is kipróbálhatják.

Kovács Ágnes

Ilyen enyhe időben öröm a Skanzenben sétálni, mondja a kapuban Joó Beáta, aki kislányával, Bodzával az állatok felé veszi az irányt. A kicsi a pónikhoz igyekszik. Már javában énekelnek a horvátzsidányiak a színpadon. Viseletbe öltözött az egész Peruska énekkar. Minden lépésnél kóstolgatunk, van itt termelői méz, házi sajt és lekvár, télire eltett savanyú. Távolról libapecsenye illata száll. A szalafői standnál az egészségre is felhívják a figyelmünket, hiába észre sem vettük, hogy cukor és tartósítószer nélküli finomságokat kóstolunk.

Dr. Horváth Sándor, a Vasi Skanzen intézményvezetője körbevezet minket. Megtudjuk, szinte minden régióból érkeztek kézművesek, árusok, a fafaragótól az ötvösig, van itt minden. Kitelepültek a hagyományőrzők is. A Magor Íjász Egyesület épp a célba lövés fortélyát mutatja egy csapat vihogó kamasznak. A néprajzkutató elmondja, aggodalomra semmi ok, a libanyak-szakításhoz tépőzáras plüssmadarat akasztottak a magasba, egy lófordulással leküzdhetjük a kitömött gágogót.

A házaknál tárlatvezetést tartanak, a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, és régi mesterségek nyomába eredhetünk. A kovácsműhelyben az olaszfai Fodor Dávid üti a vasat, amíg meleg. Kigombolt kabátban mesélik a langallósok, úgy tartja a néphagyomány, ha ilyen meleg van Szent Márton ünnepén, biztosan fehér karácsonyunk lesz. A gyerekek nem bánnák, imádnak a hóban hemperegni!

A dombon körhintára kapaszkodnak, vásárfiára vadászva rohangálnak a házak között. Népszerűek a mázas bögrék, az illatos szappan és persze a pecsenyesütő előtt is kígyózó sor áll délidőben. Az intézményvezető hozzáfűzi, ideértek Szent Márton vesszei, hiszen a hagyomány szerint nyírfaággal kell megcsapkodni a hízót, hogy annak tavaszra nagy szaporulata legyen. Azt a gyerekek felé bökve meséli, bizony innen jön a mondás is, ha valaki rossz fát tesz a tűzre, kaphat egy kis martinkát! Manapság senkinek nem jut eszébe elvesszőzni a kicsiket, a hagyományokról viszont ők is szívesen hallanak, alig van olyan család, aki ne ismerné a püspök életének kalandos történetét. A vásár szombaton reggel kilenckor tárta szélesre kapuját, vasárnap délután öt óráig bárki beléphet rajta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!