Hírek

2014.07.21. 15:15

Szálló pollenek - Hamarosan virágzik a parlagfű

Szombathely - Hamarosan elkezdődik a parlagfű pollenszezonja, ideje felkészülniük az allergiásoknak. Az idő is elromlik a héten, mától csütörtökig sok csapadékra számíthatunk, a hőmérséklet is visszaesik.

Bajdó Bettina

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közölte, hogy a kültéri allergén gombák koncentrációja a következő napok időszakosan csapadékos időjárása miatt elérheti a magas, helyenként a nagyon magas szintet. Az aerobiológiai monitorozási hálózat mérései alapján a csalánfélék virágpora közepes és magas szinten van. Az útifűfélék és a pázsitfűfélék virágpora a múlt héthez viszonyítva csökkent, de még mindig a közepes, alacsony tartományt ért el. A lórom, libatopfélék pollenmennyisége alacsony a levegőben. Ezen kívül számítani lehet az üröm virágpor-koncentrációjának emelkedésére, valamint huzamosabb ideig tartó jó idő esetén már a parlagfű pollenjének koncentrációja is elérheti az alacsony szintet.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika a nemrég új helyre került pollencsapdát mutatja az ÁNTSZ tetején. Fotó: Szend Péter

AZ ÁNTSZ közleménye szerint a parlagfű pollenszezonja idén is várhatóan július utolsó hetében, augusztus elején indul. Az allergiások ekkor tapasztalhatják az első tüneteket: az orrfolyást, a tüsszögést, a torok- és szemviszketést, a könnyezést. A szakemberek azt javasolják, hogy a betegek már most konzultáljanak a kezelőorvosukkal a szezont megelőző gyógyszerszedést illetően, hogy felkészítsék szervezetüket a várható allergén hatás mérséklésére. A tavalyi parlagfűszezonhoz képest erősebb pollenterhelésre kell számítanunk. Míg a múlt év száraz időjárása visszavetette a parlagfű fejlődését, így a 2013-as pollenkoncentráció az elmúlt 13 év második legalacsonyabb terhelése volt, addig az idén a viszonylag száraz telet csapadékos tavasz követte, és főként a parlagfű vegetatív fejlődésének időszakában, május, június és július folyamán sok eső esett. Emiatt dúsan növekszik a parlagfű, így több pollenre számíthatunk.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy az elmúlt hat napban a napi hőmérsékletmaximumok meghaladták a 30 Celsius-fokot. Hozzátette: a következő napokban fülledt idő várható egészen csütörtökig többször záporral, zivatarral. Hellyel-közzel szeszélyes eloszlásban akár lokálisan felhőszakadás is előfordulhat. Napközben 23–25 fokos értékeket mérhetünk, a hőmérséklet azonban emelkedni fog. Hétvégén 27-30 fokos maximumok várhatók, akkor már csak szórványosan fordulhat elő záporeső, zivatar. A legtöbb csapadék kedd reggeltől, délelőttől a csütörtök reggelig tartó időszakban hullik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!