Hírek

2016.03.18. 19:52

Szankciók a Falcónak: felfüggesztették a gyár éjszakai termelését

Szombathely - Fontos fejlemények történtek a Falco-gyár ügyében - jelentette be dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője a keleti városrészen tartott sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Barók Andrea, a Szülőföld Egyesület környezetvédelmi referense, Kántás Zoltán, a körzet képviselője, Illés Károly alpolgármester, Horváth Vilmos aktivista és Rozsenich Bence Tamás, a szombathelyi Fidelitas elnöke.

Cseszkó Tamás

- Nyolcezer aláírást gyűjtöttünk össze annak érdekében, hogy a Falco szüntesse meg a környezetterhelést, a közgyűlés egyhangúlag csatlakozott a kezdeményezéshez, azonban a gyár mindezt semmibe vette, és továbbra is fenntartotta azt a követelését, miszerint csak akkor hajlandó a modern szűrőberendezés felszerelésére, amennyiben a város elfogadja a cég terjeszkedési követeléseit - foglalta össze Hende Csaba az eseményeket, majd bejelentette: március 16-án a zöldhatóság két új határozatot hozott, a vonatkozó törvények alapján felfüggesztette a Falco termelőtevékenységét este tíz és reggel hat óra között. - Ez azt jelenti, hogy a gyár a megadott időben egyáltalán nem termelhet, a B telephelyen pedig abszolút, semelyik napszakban sem végezhet aprítási és darálási tevékenységet - hangzott el.

Fotó: Ohr Tibor

Egyre több konkrét intézkedés történik a Falco-gyár ügyében, még januárban a Vas Megyei Kormányhivatal hozott egy határozatot, miszerint lejárt a mérőműszer berendezés felszerelésének utolsó utáni határideje is, ezért 1 millió forintos bírságot szabtak ki.

- A gyár tehát nemcsak az embereknek, hanem a magyar törvényeken alapuló jogszabályoknak is fittyet hányt, így ezt a büntetést tizenöt naponként kiszabja a hatóság. A mostani döntés értelmében este tíz és reggel hat óra között semmilyen termelést nem végezhet a cég, az aprítási és darálási tevékenységet pedig teljes mértékben fel kell függesztenie, ráadásul 3,4 millió forintnyi zajvédelmi bírság megfizetésére is kötelezték. Minderre azért volt szükség, mert bár a Falco 2011-ben ígéretet tett arra, hogy a törvényes határértékre csökkenti a zajkibocsátást, mégsem tett eleget a kötelezettségének.

Hende Csaba arról is beszélt, hogy a hatóság decemberben többször, előzetes bejelentés nélkül végzett méréseket, az éjszakai órákban pedig sokszor 7-8 decibellel is meghaladta a zaj a 45 decibeles kibocsátási határértéket.

- Üdvözöljük a döntést, miszerint ha a határozat jogerőre emelkedik, a Falcónak este tíz órakor le kell kapcsolnia valamennyi berendezését, és persze továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy megtudjuk, mi jön ki a kéményből. Nem engedhetjük, hogy az emberek egészségével bárki a profit érdekében visszaéljen - hangzott el.

Kántás Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője emlékeztetett, 2006-ban a szocialista városvezetés volt az, amely a Pick-telepen élők rovására úgy módosította a rendezési tervet, hogy jóval szerényebb zajvédelmi határérték betartását várta csak el a Falcótól, amelyet ennek ellenére nem sikerült megvalósítani.

- Az itt élők hosszú éveken keresztül tűrték azokat a hatásokat, amelyek gyakran az éjszakai pihenésüket is akadályozták, a panaszok megalapozottak voltak - hangsúlyozta a képviselő.

Petőné Kiss Márta, a gyár közelében található Sárvár utca lakója is szót kért: - Szeretném megköszönni a képviselő urak és a városvezetés munkáját. Kérjük, továbbra is segítsenek, hiszen szeretnénk visszakapni a kisvárosi besorolást, amelyet jogtalanul vettek el tőlünk 2006-ban. Lehetetlen már itt élni - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!