Hírek

2014.12.16. 18:00

Szavazott a parlament a hűség falvairól

Budapest – A Leghűségesebb Falu címet kapta december 16-án a parlamenttől Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti.

Cseszkó Tamás

A települések 1922-ben kivívták, hogy Magyarországhoz tartozhassanak, e ragaszkodást ismerte el az újonnan elfogadott jogszabállyal az Országgyűlés.

December 16-án fogadta el az Országgyűlés a hűség falvairól szóló törvényt. A jogszabállyal a parlament fejet hajt a nyugat-magyarországi területek elszakítása ellen 1921-ben kibontakozó fegyveres küzdelem résztvevői és az 1922. évi népszövetségi döntést kikényszerítő falvak lakosainak bátor magatartása előtt, amellyel kivívták településeik Magyarországhoz tartozását. Az Országgyűlés ennek értelmében Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti községeknek adományozta kedden a Leghűségesebb Falu („Communitas Fidelissima") címet.

Az érintett települések delegációja. Középen Hende Csaba, jobb szélen Ágh Péter. Fotó: HM

Az Országgyűlés szinte egyhangúlag támogatta a javaslatot, csupán az Együtt és a DK 3-3 képviselője szavazott nemmel, vagy tartózkodott. Hende Csaba honvédelmi miniszter, a Fidesz szombathelyi országgyűlési képviselője, a javaslat beterjesztője a szavazást követően elmondta: az elfogadott jogszabály szimbolikus jelentősége igen nagy, hiszen a magyar törvényhozás kicsit megkésve, kilencven év elteltével hajt fejet az érintett Vas megyei községek előtt.

Mint fogalmazott, a szóban forgó települések hőstette annak idején halálos áldozatokat is követelt, hiszen a községek lakói – a ma ott élők nagyszülei, dédszülei – az osztrák hatóságok önkényével szemben is kinyilvánították a haza iránti hűséges rajongásukat. Glavanics Krisztina, Narda polgármestere úgy fogalmazott: a települések számára nagyon nagy elismerés a törvény elfogadása.

– Ismét lehetőséget biztosít számunkra kifejezni kettős identitásunkat: hogy az itt lakók szeretik anyaországukat, de tisztelik és hűek ahhoz a hazához, amely otthont adott nekik – mondta. Dr. Linhárt Gábor, Pornóapáti, Vaskeresztes, Horvátlövő és Szentpéterfa jegyzője szintén komoly erkölcsi elismerésként értékelte a jogszabály elfogadását.

– Olyan elégtétel ez a települések történelmében, amelyre az itt lakók már régóta vártak, hiszen ez az utolsó időszak, amikor még esetleg élnek olyanok, akiknek a rokonsága annak idején megélte a szóban forgó eseményeket – tette hozzá. Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője, a javaslat társbenyújtója rámutatott, hogy a településeknek régóta adósa volt az Országgyűlés, mert akik küzdöttek, és a hazánkhoz való hűséget kinyilvánították, nem maradhattak elismerés nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!