Hírek

2017.08.11. 19:45

Százmilliós adomány a Markusovszky Egyetemi Kórháznak

SZOMBATHELY - Példátlanul nagy összeggel, 100 millió forinttal támogatja Táncsics Sándor vépi származású mecénás a Markusovszky kórházat.

Tóth Kata

Örömteli hírről számolt be prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója tegnap: két részletben összesen 100 millió forintot adományozott intézményük alapítványának Táncsics Sándor Vépről elszármazott mecénás. A kórház működési feltételeinek javítása az alapítvány célja - a meglepően nagy összegű adomány egy részét, 20 millió forintot, ahogy ez a sajtótájékoztatón kiderült, a csecsemő- és gyermekosztály kapja. A maradék 80 millió forinttal olyan beruházásokat kívánnak tető alá hozni, amelyek a kórház stratégiai terveibe illeszkednek. Nem ad hoc módon költik majd el a pénzt, hangsúlyozta a főigazgató, hanem olyan eszközökre, gépekre, egyéb fejlesztésekre, amelyekre eddig nem találtak forrást. Valószínű, hogy jut majd a lézersebészetre, illetve a súlyos, életveszélyes betegek kezelésének javítására, de végső döntést az alapítvány kuratóriuma hoz majd.

Altmajer Beáta ápolási igazgató, dr. Káldy Zoltán orvosigazgató, prof. dr. Oroszlán György, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály vezetője, Csuka Lajosné gazdasági igazgató, Táncsics Sándor adományozó és prof. dr. Nagy Lajos főigazgató a gyermekosztályon lévő adományfa előtt Fotó: Unger Tamás

Szülővárosáért szeretne tenni és azért a gyógyászati helyért, amelyben csecsemőként megmentették őt és az édesanyját is, ezzel magyarázta Táncsics Sándor, miért esett a választása az intézményre. A gyerekek sorsát különösen a szívén viseli, örül, hogy a gyermekosztályt is tudja támogatni. A közgazdasági egyetemet végzett pénzember szélesebb kört biztatott arra: ne legyenek irigyek, fösvények, fogjanak össze, és találják meg annak a módját, hogyan segíthetnek másokon. Nincs igazán múltja a jótékonykodásnak Magyarországon, ezt tapasztalta, ő jó példával szeretne elöl járni, ezért is cselekedett. Egy speciális lélegeztetőgépet, egy újszülött-reanimációs asztalt, egy, az újszülöttek hallását biztosan megállapító készüléket és betegőrző monitorokat rendeltek az átutalt pénzből, erről számolt be prof. dr. Oroszlán György, a Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!