Hírek

2013.09.09. 21:37

Szelektíven gyűjtik

Vas megye - A szelektív hulladékgyűjtés folyamatát kevesen ismerik. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kétmilliárdot szán arra, hogy ezen változtasson.

Bajdó Bettina

2015 januárjától az új hulladékgazdálkodási törvény értelmében minden településen kötelezővé válik a szelektív hulladékgyűjtés. A 2009-ben alakult Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak köszönhetően jelenleg Vas megye 127 településén újul meg a szelektív hulladékgyűjtés rendszere. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer létrehozására a társulás pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati alapjához. A kétkörös pályázat második fordulójának sikeres elbírálása után megkötötték a megvalósítást segítő támogatási szerződést. A kivitelezés várhatóan ősszel kezdődik, és olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek az új szelektív hulladékgyűjtő rendszer gördülékeny üzemeltetését segítik elő. A közel kétmilliárd forint összköltségű projekt magában foglalja a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezéséhez szükséges új géppark beszerzését, valamint egy olyan válogatómű megépítését, amely évi legkevesebb 8500 tonna hulladék válogatására alkalmas. Továbbá összesen hét hulladékudvar (Szombathely, Körmend, Répcelak, Pankasz, Rábahídvég, Szentgotthárd, Bük) és 80 szelektív hulladékgyűjtő sziget létesül. A szigeteken egységenként négy, speciálisan erre a célra kialakított konténert helyeznek el, amelyek egyenként 1100 liter hulladékot képesek befogadni. A projekt legfőbb célja a szemléletformálás, melynek érdekében az érintett településeken 27 ezer 500 házi komposztálóládát osztanak ki. A ládákkal az ingyenes, otthoni komposztálásra nyílik majd lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!