Hírek

2015.08.20. 11:17

Széll Kálmánról Széll Kálmánnal és Bana Tiborral Szentgotthárdon

Szentgotthárd – Vasárnap a Színházban lezárultak a Széll Kálmán-napok programjai. Száz éve, 1915. augusztus 16-án halt meg Széll Kálmán, a dualizmuskori Magyarország pénzügyminisztere és miniszterelnöke - rá emlékeztek méltó módon.

Bajdó Bettina

Széll Kálmán a 19-20. század fordulójának egyik meghatározó politikusa volt, aki Szentgotthárdhoz és térségéhez szorosan kötődött, tevékenységének hatásait még ma is érezhetjük. Széll Kálmán Gasztonyban született 1843. június 8-án, és Rátóton hunyt el 1915. augusztus 16-án, pontosan száz évvel ezelőtt. A térség országgyűlési képviselőjeként – majd pénzügyminiszterként és miniszterelnökként is – sokat tett azért, hogy Szentgotthárd és környéke a fejlődés útjára léphessen. A vasútvonal kiépítésében, gyárak létesülésében, számos gazdasági fellendülést indukáló programban működött közre, s ezek egytől-egyig megalapozták Szentgotthárd térségben betöltött szerepét.

Munkássága, tevékenysége és életútja előtt tisztelegve halálának 100. évfordulója alkalmából rendezték meg a Széll Kálmán-napok rendezvénysorozatot, amelynek programjai június 8-án (születésének napján) kezdődtek és augusztus 16-a (halálának 100. évfordulóján) fejeződtek be. Születésének napját Széll Kálmán és a századforduló Szentgotthárdja című kiállítással ünnepelték, mely látható a polgármesteri hivatal előterében.

Prof. dr. Széll Kálmánnal Szép Renáta beszélgetett, melybe Bana Tibor is bekapcsolódott. Fotó: Szentgotthárd önkormányzat

A záró rendezvényre vasárnap került sor a színházban, az önkormányzat képviseletében Szép Renáta külkapcsolati és koordinációs ügyintéző kávéházi beszélgetésre invitálta prof. dr. Széll Kálmánt, az egykori miniszterelnök  oldalági leszármazottját és Bana Tibor országgyűlési képviselőt. Szép számmal összegyűlt a közönség, sokakat érdekelt, ki hogyan emlékezik az egykori miniszterelnökre, mit visz tovább a ránk hagyott örökségéből.

Prof. dr. Széll Kálmán felidézte a családi anekdotákat, melyeket hűen őriznek a mai napig. Nagyon szívesen beszélt az egykori miniszterelnök munkásságáról, csodálattal és tisztelettel tekintett rá. Ahogy ő fogalmazott, apáról fiúra szállnak a történetek, ő is továbbadta már a gyermekének, s ezt a szálat nem szakítják meg. Azt is elárulta, hogy a fia jelenleg Ausztriában él és dolgozik orvosként, így sajnos a magyarországi Széll Kálmán ág megáll nála, de a történetek élni fognak.

Bana Tibor országgyűlési képviselő elmondta, hogy júniusban, a Parlamentben is felszólalt, ott emlékezett meg dr. Széll Kálmánról.  Hangsúlyozta, hogy minden politikusnak, pártállástól függetlenül példaként érdemes az egykori politikusra, munkásságára tekintenie. Hozzátette: amikor politológiát tanult, már akkor példaként tekintett a megye szülöttjére, aki becsülettel, tisztességgel végezte a munkáját egykor. Széll Kálmán is mindig odafigyelt a térségre, az itt élők érdekeit figyelembe vette, Bana Tibor is szeretné ezt a továbbiakban szem előtt tartani.

Bár órákig lehetett volna beszélni az egykori miniszterelnök munkásságáról, életéről, ám a kávéházi beszélgetés fél nyolc előtt véget ért, majd a Canarro zenekar lépett színpadra. A vonósokból és harmonikásból álló együttes repítette vissza a nézőket az időben a századfordulót idéző zenés estjükkel. Francia és magyar kávéházi dalok csendültek fel, jazz és sanzon szólt az esten, ezzel véget ért a Száll Kálmán-napok rendezvénysorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!