Hírek

2016.07.18. 11:40

Szélvihar, balesetek és bálatűz a hétvégén

Bőven akadt feladatuk hétvégén a megye tűzoltó egységeinek. A szombati, viharos széllel érkező hidegfront miatt sok esetben kérték a tűzoltók segítségét, emellett pedig közúti balesetekhez is több alkalommal vonultak aznap az egységek. Vasárnap csendesebben telt a nap, ekkor azonban egy bálatűz adott feladatot a körmendi hivatásosoknak, egész nap oltották a lángokat.

Tizenhárom riasztás érkezett a megyei katasztrófavédelemhez július 16-án, szombaton a viharos szél okozta károkkal összefüggésben. A megye minden területéről jeleztek káreseményt, de a legtöbb bejelentés Szombathelyről és környékéről érkezett a központba. Leginkább úttestre, telefonvezetékre, kerítésre dőlt fák, illetve letört faágak miatt kérték a tűzoltók segítségét, de olyan is előfordult, hogy rendezvénysátrat bontott meg a szél, amely a vendégeket veszélyeztette.

Ezen túlmenően három közúti baleset is történt. A reggeli órákban három autó karambolozott Káld külterületén, itt a sárvári hivatásos és az egyházashetyei önkéntes tűzoltók avatkoztak be, áramtalanították a járműveket, majd segítséget nyújtottak az elszállításuk előkészítésében. A balesetben többen megsérültek, két ember olyan súlyosan, hogy őket mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Nem sokkal később, még a délelőtt folyamán Répcelak külterületén ütközött két egymással szemben haladó gépjármű. A répcelaki önkormányzati tűzoltók vonultak a balesethez, áramtalanították az autókat, majd a rendőrségi helyszínelést követően az levontatták őket az útról, megszüntetve ezzel a forgalmi akadályt. A baleset két könnyebb sérültjét a mentők a helyszínen ellátták.

Kora délelőtt ismét baleset történt. Ezúttal Vasegerszeg felől közlekedett Vámoscsalád irányába egy személyautó, ami eddig ismeretlen okból a főútról lesodródva a szántóföldre csapódott, ott többször átfordult, végül a kerekein állt meg. Az autóban sofőrje súlyosan megsérült és beszorult a roncsba. Itt szintén a répcelaki egység avatkozott be, feszítővágó berendezés segítségével kiszabadította a sérültet, átadta a mentőszolgálat szakembereinek, majd áramtalanította az autót.

Ugyan időjárási viszonyokból adódó kárfelszámolásra nem volt szükség vasárnap, ekkor azonban a tűzzel harcoltak a tűzoltók, hiszen százötven körbála kapott lángra egy mezőgazdasági létesítményben a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén, Zala megyében, Zalaháshágyon. A lángok a közeli erdőt, kukoricást és további mintegy kétszáz bálát is veszélyeztettek. A körmendi, zalaegerszegi és lenti hivatásos tűzoltókat, valamint a Zala megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot reggel nyolc órakor riasztották a lángok megfékezéséhez. A tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal láttak hozzá az oltási munkálatokhoz, körülhatárolták a területet, majd felügyelet mellett elégették a bálákat és eloltották a még izzó, parázsló részeket. Az utómunkálatok este fél hétre fejeződtek be. Az eset során senki nem sérült meg, annak tisztázására pedig, hogy mi okozta a tüzet, tűzvizsgálati eljárás indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!