Hírek

2017.02.09. 16:35

Személyre szabott a kiszolgálás - "Mindent a vásárlókért"

Megyei körkép - Egyre fogynak a kisboltok. Ahol vannak, ott a személyre szabott kiszolgálással felvehetik a versenyt a multikkal.

Tóth Kata

Február elején jött a hír: újra kinyitott a bolt Peresznyén. Orbán Gyula alpolgármesternél, a település kis ABC-jének akkori bérlőjénél három éve jártunk, a vasárnapi boltzár, a hajnali 5 helyett csak 6 órakor engedélyezett nyitás érzékenyen érintette a falubelieket. A napokban újra felkerestük, most jó hírekkel szolgált.

És ha már elmentünk a megye legészakibb falujába, érdeklődtünk más járásokban, kisebb és nagyobb településeken is: működnek-e kiskereskedések, van-e igény rájuk, és van-e vásárlóerő, ami eltartja őket. Kíváncsiak voltunk, hogy tudnak megélni, fel tudják-e venni a versenyt a multikkal, győzhetnek-e, és ha igen, hogyan az áruházláncokkal szemben. Tudva azt, hogy Magyarországon 2016 első félévében 2700-zal csökkent a kisboltok száma, miközben a nagyobb láncok üzleteinek száma 300-zal nőtt. És azt is, hogy a legtöbb élelmiszerbolt Budapest és Pest megye mellett a nyugati országrészben zárt be az utóbbi két évben.

Peresznyén, Sajtoskálon és Vépen is kiderült, akkor életképes egy kis ABC, ha a "mindent a (törzs)vásárlókért" szemlélettel működik hétfőtől vasárnapig. A fennmaradáshoz az sem árt, ha az üzletnek nem bérlője, hanem tulajdonosa a boltos.

Árubőség a perenyei hentespultban. Lászlóné Hegyvári Krisztina a bolt szomszédságában lakik, majdnem minden nap betér, hogy a családnak vásároljon. Az árak kicsit magasak, és lehetne több akció, mondja Fotó: Szendi Péter

Beszédesek a Központi Statisztikai Hivatal számai is: az elmúlt 15 évben csaknem negyven százalékkal csökkent Vas megyében az élelmiszerüzletek és áruházak száma (1518-ról 955-re), ebből az önálló vállalkozók által működtetetteké 749-ről 288-ra. Jóval kevesebb kiskereskedelmi értékesítőhelyet kereshetnek fel tehát a vásárlók, és egyre több olyan település van, ahol egyáltalán nem lehet helyben vásárolni. A kisboltokat és a bolt nélküli településeken élőket az ág is húzza: megjelentek a nemzetközi áruházláncok, és kiszorították a kisebbeket. Míg a multik akcióikkal elkápráztatják az árérzékeny vevőket, egy kisbolt elérhető bevételei erősen behatároltak. Gyakori a minimálbéres foglalkoztatás, a minimálbér-emelés is többletterhet jelent a kisebb egységeknek.

Orbán Gyula további nehézségeket említ: megjelentek a mozgóboltok; túlzóan szigorúak az ellenőrzések, csak akkor kapnak engedményt a szállítótól, ha nagyobb volumenben vásárolnak; nehéz munkaerőt találni, de összességében bizakodó - háromhavi zárva tartás után újra van kisboltjuk a peresznyeieknek. Ottjártunk után hamarosan rendeződött a hajnali nyitás kérdése, meséli. A nyolcvan négyzetméter alapterületű üzletben, amelynek az épülete az övé, akkor már egy ideje alkalmazottként dolgoztak a feleségével.

Az évek alatt kiderült, szükség volna egy plusz emberre, hogy ugyanazt a színvonalat és forgalmat tudják produkálni, amit korábban. Nem kaptak maguk mellé senkit, így tavaly novemberben felmondtak. A volt bérlő még egy hónapig fenntarthatta az egységet, hátha talál alkalmazottat. Gyula közben új bérlőt keresett és talált: Beszterczi Lászlót, aki miután feltöltötte az árukészletet, január 31-én kinyitott. - Ha nem is fogytak el a vevők, mintha most kevesebben lennének - vissza kell őket szoktatni a néhány hónapos szünet után. A hangulatában tud több lenni egy ilyen kis egység a multinál, mondja az alpolgármester.

Kissné Karácsony Adrienn Kopácsi Flórát szolgálja ki Vépen Fotó: Unger Tamás

Szabóné Kovács Robertának, a sajtoskáli kisbolt és söröző tulajdonosának ugyanez a tapasztalata. A bolt - ő egy személyben, mert alkalmazottja nincs - reggel 6-tól délután fél 5-ig várja a helyieket, a kocsma este 10-ig. Átjáró forgalom nincs a faluban, ott van viszont a pszichiátriai betegek otthona - az ott dolgozókkal, élőkkel együtt 450-500 főt szolgál ki a két kis egység. A trafiktörvény visszaesést jelentett a forgalomban, de mostanra beállt minden: hetente nagyjából ugyanannyi áru fogy. - Sok az idősebb kuncsaft, a fiatalok inkább Bükre, Szombathelyre járnak be vásárolni. Nem tudok nagy haszonkulccsal dolgozni, még tíz forintot is néznek az emberek - állítja a 44 éves tulajdonos, akinek a bolton és a sörözőn kívül szinte semmi másra nincs ideje.

A vépi Kiss családot nem érintette a vasárnapi zárvatartás elrendelése, sem a hat órai nyitásé, mivel családi vállalkozásban visznek egy kisboltot. Kiss Kálmánné Ili évek óta a családi házukból kialakított üzletben árusít, most már a menyével. Ragaszkodnak a beszállítóikhoz és a vevőikhez is, akik egy átlagos szerda délutánon ötpercenként adják egymásnak a kilincset. Ki afelől érdeklődik, hogy a kért görögdinnyés cukrot meghozták-e már, ki a kávéjukat dicséri, ki az árakat.

- Nem érdemes Szombathelyre utaznom több száz forintért, hogy a hipermarketben tíz forinttal olcsóbban vegyek meg valamit - mondja egyikük. A környező utcákból való a vásárlóik zöme, hétvégén beugró munkások is vannak. A multikkal árban nem tudják felvenni a versenyt. Amiben viszont többek a szupermarketeknél az a "mindent a kedves vevőért" szemléletük.

Derdák Döníz eladó ropogós, friss kenyereket mutat a néhány hónapnyi szünet után, január 31-én újranyitott peresznyei kisboltban Fotó: Szendi Péter

Ha valami nincs raktáron, meghozatják, névnapra, szülinapra csoki jár, karácsonykor ajándékkosarat sorsolnak ki. Szilveszter napján pedig hagyományosan, aki 1500 forint felett vásárol, kupont kap, amivel később visszajöhet, szívesen látják egy forralt borra, házi pálinkára, pogácsára. Az ABC-nek Facebook-oldala van, a fiatalokat szólítják meg vele. Az ünnepekre külön készülnek: Valentin-nap jön, hát szívecskés ajándékokat tettek ki a polcokra. Adrienn fejében már megfordult a webáruház gondolata.

Van azért, ami elveszi a kedvüket: a rengeteg adminisztráció, az, hogy havonta sok tízezer forintot fizetnek csak járulékokra, hogy az ellenőrzésektől - bár nagyon ügyelnek a szavatosságra, a tisztaságra - tartaniuk kell. - Ha bérelni kellene az üzletet, akkor bizony lehúzhatnánk a rolót. Ide nem nagybevásárlást intézni jönnek az emberek, hanem a mindennapi szükséges dolgaikat veszik meg - mondják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!