Hírek

2016.08.20. 16:52

Szent István sziklára építette nemzetünk életét

VELEMÉR - Az augusztus 20-ai nemzeti ünnepünkön egy helyen gyűltek össze misére az őrségi katolikusok: a gyönyörű veleméri templomnál, ahol Maynek Antal munkácsi püspök vezette a szentmisét.

Némethy Mária

A „fénytemplomban”, Veleméren kétszer tartanak szentmisét egy évben: a pünkösd utáni Szentháromság vasárnapján és augusztus 20-án, mert ez a templom szentelésének évfordulója. Az idei szentmisének az volt a különlegessége, hogy egy határainkon kívül élő püspök, a munkácsi Maynek Antal vezette azt, Varga Ottó őriszentpéteri esperes plébános koncelebrált. Egy régóta létező kapcsolatra épült a püspök meghívása: az Őrség és az ukrajnai Munkács iskolája között már 21 éve szoros a barátság. A szép vasi vidéken élők azóta rendszeresen támogatják a kárpátaljaikat: adományokat küldenek nekik, vagy onnan érkezett gyerekeket táboroztatnak itt.

Az ünnepi szabadtéri misén Maynek Antal beszélt Szent Istvánról, megáldotta az új kenyeret. Mögötte Varga Ottó esperes plébános Fotó: Fehér Józsefné

A kicsi Veleméren mindössze 16 katolikus él, de tegnap több mint kétszázan vettek részt a templom körül megtartott szabadtéri misén. Varga Ottó őriszentpéteri plébánosnak mind a 14 falujából érkeztek a hívek, de voltak ott a környékről, például Csákánydoroszlóból érkezettek, szlovéniai magyarok, sőt, egy angol házaspár is.

Maynek Antal prédikációjában arról beszélt, hogy a hitét mélyen átélő Szent István sziklára építette egyéni életét és nemzetünk életét is. Ezt tettekben is kifejezte. A püspök arról is szólt, hogy a mai felfordult világunkban azok a nemzeteknek azok a vezetői jók, akik Jézus krisztus tanításához vezetik nemzetüket.

Miután a püspök megáldotta az új kenyeret, a hívek a mise végén elénekelték a pápai, a magyar, valamint a székely himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!