Hírek

2016.09.15. 08:30

Szent Márton-emlékév, M86-os, Falco-mérés, népszavazás – napirend előtt a szombathelyi közgyűlésen

Szombathely – Vége a nyárnak: összeült a szombathelyi közgyűlés, határozatképes a testület. Napirend előtt téma volt egyebek között a betelepítési kvótáról kiírt népszavazás.

Bakos Ágnes

Napirend előtt dr. Puskás Tivadar polgármester több témáról is beszámolt.

– Néhány héten belül fontos fordulóponthoz érkezünk: az október 2-i népszavazás. Véleményt kell mondani egy nemzeti ügyről, a biztonságról. Azt kéri, érezzék át a jelentőségét, hogy a sorsunkról döntenek – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ő úgy dönt, megőrizné Európa kultúráját.

Dr. Nemény András képviselő napirendi pont javaslattal reagált. Azt mondta, fogadjon el egy előterjesztést a szombathelyi közgyűlés az Európai Uniós tagság megerősítését hangsúlyozva. Mint mondta, ne felejtsük el, hogy nagy nyertese az uniós forrásoknak. Ezt a napirendi pont javaslatot elutasították.

A polgármester beszámolt a napirend előtt arról, hogy az egyik jelentős esemény volt a nyáron dr. Veres András, már győri megyéspüspök elbúcsúztatása. Megköszönték a tízéves tevékenységét, erre korábban a képviselő-testület adott felhatalmazást.

Kiemelte az M86-os út építését, amelynek utolsó szakaszát heteken belül átadják. Hangsúlyozta a Falco forgácslap gyártó kibocsátásának mérőberendezését, annak beszerelését az elmúlt hetekből. Már tesztüzemmel működik, a jövő hét elejétől élesben. Ehhez a témához dr. Czeglédy Csaba képviselőnek volt napirendi pont javaslata: egyrészt azért, mert vissza kellene alakítani kisvári övezetté a területet. Másrészt, mert a zajártalom nem tolerálható. Még komolyabb berendezéseket kell telepíteni a cégnek a zaj szűrésére – mondta. Nem vették napirendre a szeptemberi közgyűlésen.

Fotó: Szendi Péter

Két másik témáról is szólt dr. Puskás Tivadar polgármester.

Az egyik az, hogy a Szent Márton Emlékév ünnepségsorozata rendben és reméli, Európa megelégedésére folyik. Ehhez kapcsolódva Kelemen Krisztián képviselő azt mondta, szeretnének tájékoztatást a Szent Márton Emlékév beruházásairól, és a Modern Városok Program beruházásaihoz tartozó Gothard-kastély fejlesztéséről. Azt látják, hogy kevés helyen kezdődött kivitelezési munka. A napirendi javaslatot nem fogadták el.

A másik említett téma a Savaria Karnevál volt: megköszönte a munkát a szervezőknek. – Az eddigieket meghaladó minőségű volt a programsor és többen is voltak, mint eddig bármikor – emelte ki.

Sok napirendi pont javaslat volt, de nem változott a szeptemberi ülés előzetes napirendje. Téma lesz egyebek között a városi címer, sport, költségvetés, tanulmányi támogatás, szobor, park és parkoló is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!