Hírek

2016.05.25. 15:39

Szent Márton Találkozó: fiatalokat és időseket is megszólít a júliusi program

Szombathely - Zarándokokat, időseket és fiatalokat is hívnak és várnak Szombathelyre a Szent Márton Találkozóra, július 9-re és 10-re.

Bakos Ágnes

- Egy pápát sokfelé hívnak, nem tud mindegyik felkérésnek eleget tenni, ha tényleg fontos az esemény, akkor személyes küldöttel képviselteti magát - mondta el dr. Veres András szombathelyi megyés püspök a július 9-10-ei Szent Márton Találkozó kapcsán, ahová várták Ferenc pápát is. A katolikus egyházfő Dominik Duka prágai bíboros-érseket küldi Szombathelyre. A teljes magyarországi püspöki kar meghívást kapott Szent Márton születésének 1700. évfordulójára rendezendő találkozóra, várják a visszajelzéseket az érkezőktől - mondta dr. Veres András.

Fotó: Unger Tamás

- Nem véletlenül hívjuk találkozónak, és nem máshogy a kétnapos programot - ismertette Turcsik István, a találkozó kommunikációjáért felelős cég ügyvezetője.

Fontos lehetőségnek nevezte a kétnapos rendezvényt: szerinte ki kell nyitni az eseményt, s nem csak egyházi vonalra fókuszálni. Legyen országos esemény a találkozóból - ezt szeretnék a szervezők. - Sok lelki program lesz a két nap alatt - húzta alá Turcsik István, kiemelve az ünnepi szabadtéri szentmisét. Szólnak az ifjúsághoz, a családokhoz és az idősekhez is - és nem csak hívőkhöz, bár a találkozó a Szent Márton Év legnagyobb egyházi eseménye.

A központi helyszín az Emlékmű-domb lesz július 9-én és 10-én. A kétnapos program során a szervezők várják a kárpát-medencei Szent Márton települések lakóit, zarándokokat hazánkból és a szomszédos országokból egyaránt. Az előadók közt lesz Böjte Csaba, aki az irgalmasságról szól, dr. Zacher Gábor, aki családról, együttélésről tart előadást, míg Eperjes Károly életéről, munkájáról, hitéről beszél majd. Jubileum is lesz a találkozón: 25 éves évfordulóját ezen a két napon ünnepli a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A zenét többek között Csiszér László és együttese, valamint St. Martin szolgáltatja majd. A nagykoncertet július 10-én Ákos adja. A koncert után a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjével zárul a Szent Márton Találkozó, a meccset a jelenlévők óriás kivetítőn követhetik végig. A programsor honlapját szerdán aktiválták és a közösségi portálokon is igyekeznek minél több fiatalt Szombathelyre csábítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!