Hírek

2015.05.29. 07:57

Szent Márton titka - Miért ő lett az egyház egyik leginkább tisztelt szentje?

Szent Márton születésének évfordulójára készülők világviszonylatban egyre többen vannak, egyre nagyobb a figyelem.

„Az Isten van valamiként: Minden Gondolatnak alján" - írja Ady Endre.

Szent Márton születésének évfordulójára készülők világviszonylatban egyre többen vannak. Joggal vetődik fel a kérdés: Milyen hatalmas erő működött abban közel 1700 éve született Mártonban, amely még ma is képes tömegeket megmozgatni? Mi lehet az oka, hogy éppen ő lett a katolikus egyháznak, a Boldogságos Szűzanya után a leginkább tisztelt szentje? Miért van az, hogy éppen az ő tiszteletére épült a legtöbb templom, amelynek száma világviszonylatban 10 ezer körül van? Emberi történetünk szellemi és lelki nagyságait tisztelettel és csodálattal emlegetjük. Tudományos, kulturális és művészeti életünk nagy alkotóit nagy becsben tartjuk, és élünk az szellemi örökségükből. De életük ritkán szokott példa lenni az utókor számára. Szent Márton ma is sugárzó életet hagyott örökségül az utókor számára.

Szent Márton ma is sugárzó életet hagyott örökségül számunkra. Fotó: szombathelyi egyházmegye

Élete, szavai és tettei, csodálatos egységben voltak. Ő úgy cselekedett, ahogyan gondolkodott, úgy élt, ahogyan gondolkodott. Értékét és hitelét ennek a kettőnek az egysége adja meg. Ennek a forrása pedig a folytonos táplálkozás az Istenből az imádság által. Teljes értékű életet élt katonaként, hittanulóként, remeteként, szerzetesként, püspökként. Minden bizonnyal azért, mert élete teljes egységben volt az Istennel. Talán ki nem mondottan mindig azt a kérdést tette fel: mi az Isten terve velem? Élete pedig erre a kérdésre adott válasz volt. Suplicius Severus ezt a folyamatosan Istenre figyelő, Istenből táplálkozó lelki nagyságot fedezte fel Mártonban, amikor a korábban élt hírességekről tömören ezt írta: „úgy vélték... hogy egyedül az emberi emlékezet számára kell halhatatlanná tenni magukat". Azért is írta meg könyvét, mert remélte, „a szent életű férfi életét mások számára eljövendő példakép" lesz, „és általa az olvasók az igazi bölcsességre és az égi katonaságra, valamint az isteni erényre vágyódnak".

Az már az utókoron múlik, hogy mennyiben sikerül Mártonra csak emlékezni, vagy követni őt.

Horváth József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!