Hírek

2017.04.28. 08:17

A testvér emlékezett bátyja halálának körülményeiről Szentgotthárdon

Fájó sebek szakadtak fel, halk suttogások közt néma csend telepedett meg azon az előadáson, amit a minap tartott Szentgotthárdon Brenner József, a hatvan esztendeje meggyilkolt Brenner János testvére. Néha könnyeivel küszködve, néha kényszeredett mosollyal az arcán mondta el mindazt, amit ezidáig nem lehetett.

Horváth R. László

A Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd meghívásának eleget téve tartott bő egyórás előadást Brenner József, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium spirituálisa.

Még most is félelemmel és gyűlölettel-haraggal telve beszélnek azon korszakról, és az örömvasárnap hajnalán történtekről a ma élő Rába-vidékiek. Hisz' nem csak egy embert öltek meg, aki valamit „tudott” a fiatal káplán halálának körülményeiről, rövid időn belül „rejtélyes” módon meghalt Az is kiderült ezen az előadáson, hogy egy papnak nehéz embernek maradnia, amikor testvére gyilkosával beszél, aki majdhogynem életgyónást végez, és cinikus hallgatásával beismeri tettét. S volt, aki kórházban, halála előtt árulta el, milyen szerepe volt a gyilkosságban.

S bizony az 1957-es évben – ugyanazon módszerrel – több lelkészt is meggyilkoltak, a tettesek neve és kiléte ma sem ismert – mert hallgatni nagyon tudtak mindazok, akiknek kezéhez emberi vér tapadt – hangzott el az előadáson. És már voltak akkor is, akik kifejezett örömüket lelték abban, ha más embert fizikailag-lelkileg gyötörtek, s ebben sok család ment tönkre.

S, hogy mi történt azon az éjszakán, amikor a több késszúrástól és ütéstől a földön, véráztatta latyakban fekvő fiatal káplán még kimondta e szavakat: „Istenem segíts, ne bántsatok...”? Harminckét évig senki sem kaphatott, és nem is kapott választ. A teljes igazságot még ma sem tudja senki, kinek a kezében volt a gyilkos fegyver, ami halálát okozta az elsőfogadalmas ciszteri szerzetesnek?

Brenner József, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium spirituálisa tartja előadását

A nyolcvankettedik évében lévő testvér sírva emlékezett vissza '957 karácsonyára. Családjukban azóta nem állítanak karácsonyfát. Azt is elmesélte, hogy a véráztatta karinget miként tudták megőrizni az utókor számára, valamint, hogy a „gyilkost” – aki más ügyek miatt többet volt börtönben, mint szabadlábon –, hogyan állították kész helyzet elé a börtön-irodában.

Brenner József azt is elmondta a jelenlévőknek, az egyik ÁVO-s – miután bebizonyosodott, hogy a rendszer által sulykolt szerelmi, féltékenységi gyilkosság-teória kudarcot vallott – a következőket mondta a vértanú halált halt káplánról: „tisztességes ember volt”.

Brenner József tájékoztatást adott arról is, hogy testvére boldoggá avatási ügyének újabb szakasza zárult le. A történészek és teológusok által is megvizsgált aktákat átadták a Vatikán illetékes bizottságának. A püspökök testülete várhatóan a közeljövőben döntést hoz Brenner János megboldogult rábakethelyi káplán boldoggá avatási ügyében.

Az előadás a „Pogányok idején” című dokumentumfilm vetítésével ért véget Szentgotthárdon, ahol az érdeklődök arra a kérdésre is választ kaptak; vajon hová tűnt el harmincnyolc „brossúra” 1958. január 9-én?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!