Hírek

2017.03.14. 07:59

Szlovén ügyek Brüsszelben – Szentgotthárdi diákok jártak szlovén politikusoknál

Brüsszel, Szentgotthárd – Film készül a határon túli szlovénekről, köztük a Dél-Vas megyében élőkről. A forgatás része volt egy brüsszeli utazás szentgotthárdi diákok részvételével.

Bakos Ágnes

A szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium öt diákja és egy tanára csatlakozott a dokumentumfilm készítéséhez, amelyet a muraszombati TV AS munkatársai forgatnak. Olyan film készül, amely bemutatja a Szlovénián belül, valamint a határon túl élő szlovén kisebbségek helyzetét. Három országból: Szlovéniából, Horvátországból és Magyarországról kapcsolódott be öt iskola huszonöt diákja. Együtt jártak Brüsszelben, hogy kérdezzék a szlovén európai parlamenti képviselőket.

Fotók: Vörösmarty gimnázium

Szukics Ádám, a Vörösmarty gimnázium diákja azt írta beszámolójában:

„Első napunk a város felfedezésével, látnivalóinak megtekintésével telt, majd este elfoglaltuk szállásunkat, ahol a másnapi forgatással kapcsolatos megbeszélésünk is volt. Ekkor ismertették velünk a következő napi programot, a Parlamentbe való belépés folyamatát, egyszóval mindent, amit tudnunk kellett. Pontosítottuk Ivo Vajgl képviselő úrhoz feltenni kívánt kérdéseinket."

A „nagy napon" az volt a diákok feladata, hogy a kisebbségek életével kapcsolatos kérdéseket tegyenek fel a szlovén politikusnak, természetesen a Magyarországon élő szlovének helyzetéről érdeklődtek a szentgotthárdi diákok, hiszen ezen a téren saját tapasztalataik is vannak. Szó volt az asszimilációról, a kisebbségek támogatásáról is. Egyedi idegenvezetéssel zárták a napot: személyesen Ivo Vajgl kalauzolta a gimnazistákat az Európai Parlament épületében.

A parlamenti ülésteremben

Utána volt idejük felfedezni Brüsszelt: kipróbálták a helyi specialitásokat a gofritól a belga csokiig, és bejárták a város nevezetességeit. Másnap bejárták a Parlamentáriumot, meglátogatták a Szent Mihály és Szent Gudula Székesegyházat, amely a helyi kisebbségek jelképe.

A muraszombati TV AS folytatja a forgatást, Vas megyében is, megörökítik majd azt is, ahogy mennek a gyerekek a Hármashatárkő felé. Ami pedig biztosan bekerül a dokumentumfilmbe, az a szentgotthárdi gimnazisták mozgalmas brüsszeli látogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!