Megszépül a szentgotthárdi templom

2017. május 19., 07:30 szerző: Vadas Krisztina fotós: Nagy Jácint
komment
Szentgotthárd - Többéves előkészület eredményeként fejeződhetnek be a barokk templom felújítási munkálatai. A kormány több mint félmilliárd forintot tesz hozzá.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló több mint egy éve dolgozott azon, hogy támogatást és forrást találjon az 1748 és 1764 között épült templom felújítására. 2016 februárjában kezdett egyeztető megbeszéléseket a kormány tagjaival, innentől rendszeressé vált a konzultáció a döntéshozókkal. 2016 áprilisában Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár személyesen is megtekintette a templomot, akkor egy 50 millió forintos támogatásról is beszámolt a nyilvánosságnak.

A tetőszerkezet 2008-ban, a homlokzat 2010-ben már megújult Fotó: Nagy Jácint

Ebből a karzat, az orgonaszekrény és az orgona felújítására és falfestésre jutott - ezek a munkák mostanában fejeződnek be. Kissné Köles Erika ezután is folytatta az egyeztetéseket. Idén márciusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a munkálatok költségeit a kormány a költségvetéséből fedezi majd. Kissné Köles Erika folyamatos közbenjárásának meglett az eredménye: áprilisban V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, államtitkár, Soltész Miklós államtitkár és Kissné Köles Erika szlovén szószóló közösen jelentették be, hogy 535 millió forint támogatást kapnak a szentgotthárdiak a munkálatokra.

A város büszkesége a barokk építmény Fotó: Nagy Jácint

- Ebből a pénzből a mennyezeti Dorfmeister-freskók is megújulhatnak - ezeknek az állapota rohamosan romlik. Szükségszerű a négy mellékoltár festményeinek felújítása is. A padokat két évszázaddal ezelőtt készítették, azóta csak átfestették őket, de mára elengedhetetlen a teljes helyreállításuk - emelte ki Kissné Köles Erika.

„A barokk templom a szentgotthárdi lakosság legnagyobb büszkesége" Kissné Köles Erika(szlovén nemzetiségi szószóló)

A tervek szerint megújul a gyóntatófolyosó és a sekrestye is. Restaurálják a Fájdalmas Szűzanya kápolna bútorait, a gyóntatófolyosón található feszületet, a szentek szobrait és a festményeket. További problémát jelent, hogy a főhajó és a boltívek hajlataiban már karvastagságnyi repedések jelentek meg. Kissné Köles Erika elmondta: a barokk templom a nem katolikus vallású lakosságnak is a legnagyobb büszkesége, a város életének egyházi turizmus és idegenforgalom szempontjából is meghatározó eleme. Emellett a szlovén lakosságnak is jelentős, hiszen minden hónap harmadik vasárnapján szlovén nyelvű szentmisét is tartanak itt.

Vadas Krisztina

2017. május 19., 07:30 szerző: Vadas Krisztina fotós: Nagy Jácint

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...