Hírek

2017.04.20. 16:45

Sok vendégcsalogató érték van Szentgotthárdon

Szombathely, Szentgotthárd - Dr. Gömbös Sándor nem véletlenül tért haza évekkel ezelőtt Vas megyébe. Célja volt: felfuttatni Szentgotthárd és környékének idegenforgalmát. Értékelt, hogyan látja a jelenlegi turisztikai helyzetet.

Vadas Krisztina

Dr. Gömbös Sándor neve nem ismeretlen a szentgotthárdi térségben. Az Őrségben született, majd elkerült, de egy ideje ismét itthon éli mindennapjait. Az elismert turisztikai és idegenforgalmi szakember, a szentgotthárdi fürdő megálmodója, egykori igazgatója eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetést is megkapta.

Dr. Gömbös Sándor több tervet is készített az idegenforgalom fejlesztésére - egy részük megvalósult Fotó: Nagy Jácint

A szentgotthárdi kistérség, a hármashatár környékének jó ismerője arról beszélt, hogyan lehetne még jobban kiaknázni az itt rejlő turisztikai és idegenforgalmi lehetőségeket.

- Sokkal több lehetőség rejlik a térségben, mint amennyit jelenleg kihasználnak. Szentgotthárd hármas határon fekszik, keresztül megy rajta egy főút, és húsz kilométerre van az Őrség. 2000-ben elkészítettem egy anyagot, amelyben kifejtettem, hogyan lehetne fejleszteni Szentgotthárd és vonzáskörzetének turizmusát. Ebben volt minden: a bakancsos, kerékpáros és lovas turizmuson át a fotószafariig. Sajnos ezekből semmi sem valósult meg, pedig ilyen törekvésekkel még több látogatót csalogathatnának a térségbe - fejtette ki dr. Gömbös Sándor.

A fürdőt dr. Gömbös Sándor álmodta meg - eleinte is ő vezette Fotó: Vadas Krisztina

- Engem annak idején azért hívtak haza Vas megyébe, hogy segítsek Szentgotthárdon felfuttatni az idegenforgalmat, mert szeretne a város több lábon állni. Ekkor született meg a spa-wellness alapokon épülő komplexum gondolata. Megterveztem a fürdőt, egy négycsillagos hotelt, egy sporthotelt és egy üdülőfalut. Ehhez csatlakozott volna a nagytemplom, a színház és a templomkert. Ez így lett volna egy kerek egész. Végül az előbbi négy közül csak a négycsillagos hotel és a fürdő épült meg. Azt tudjuk, hogy a fürdő veszteségesen működik. Nem csoda, hiszen ezt a komplexumot úgy terveztem meg, hogy együtt működjön, önálló egységekként nem lehetnek sikeresek. Kellene egy olyan társaság, amely összefogja, kezeli az egyes elemeket, mert egy objektum önmagában nem tud nyereséges lenni. Mindegyiknél azt kellene kiemelni, amiben jó, és annak alapján együttműködni - folytatta. A szakember beszélt arról is, hogy milyen tényezők befolyásolják egy város turisztikai vonzerejét. A szentgotthárdi programkínálat önmagában egyébként jó. A Szerelmesek fesztiválja például kiváló kezdeményezés, de ez így még nem elég. Az idegenforgalom tudomány: akkor lesz eredményes, ha minden elem a maga helyére kerül.

A sikeres, eredményes idegenforgalmi szemléletben a város minden lakójának, dolgozójának szerepe van a rendőrtől a kisbolt eladójáig. Fontos az is, milyen az emberek hozzáállása a turistákhoz, hogyan fogadják őket. De az sem elhanyagolható szempont, hogy a rendőr hogyan ad útbaigazítást: ezek az apróságok együttesen határozzák meg egy térség hangulatát, vonzerejét - ezek nemcsak Szentgotthárdon, hanem alapvetően mindenhol általános érvényű alapelemei a sikernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!