Hírek

2014.04.29. 16:35

II. János Pálra emlékeztek a róla elnevezett iskolában

A szombathelyi II. János Pál Katolikus Szakkollégium ünnepséggel emlékezett névadójának szentté avatása alkalmából. Emellett első ízben adták át a szakkollégium diákjai számára a kiválósági ösztöndíjat.

Ambrózai Zsuzsanna

A Szent Norbert templomban szentmisével kezdődött tegnap az emlékezés II. János Pál pápára, akit a hét végén Ferenc pápa szentté avatott. A mise lebonyolításában dr. Veres András megyés püspök mellett dr. Pem László, a győri Hittudományi Főiskola szombathelyi karának igazgatója, valamint dr. Németh Norbert, a II. János Pál Kollégium és Szakkollégium vezetője vett részt.

Püspöki mise a Szent Norbert templomban. A képen balról dr. Pem László, középen dr. Veres András megyés püspök(Fotó: Horváth Csaba)

A püspök prédikációjában kiemelte: – Fontos nap volt vasárnap Rómában, ünnep. De egy ünnep nem múlik el egy nap alatt. Az ünnep folyamatosan átjár, betölti szívünket, mindennapjainkat. II. János Pálról mindenkinek van emléke. A nem fiataloknak még több, s akár az előző pápára is emlékezhetnek. Mindketten fontos szerepet töltöttek be az egyház életében – hangsúlyozta dr. Veres András, aki többek között szólt az ifjúság pápájáról, a határtalan szeretéről, személyes emlékeit is felidézte: „püspöki gyűrűmet tőle kaptam, életre szóló hittel együtt”.

A szentmisét követően a II. János Pál Kollégium és Szakkollégium épületében folytatódott tovább az emlékezés a névadóra, a pápára, akit vasárnaptól pedig már a szent jelző is megilleti.

A II. János Pál Szakkollégium Kiválósági ösztöndíjának átadása. Dr. Veres András megyés püspök Molnár Zoltán ének-zene szakos hallgatónak gratulál. Középen dr. Németh Norbert, a szakkolégium vezetője (Fotó: Horváth Csaba)

A szakkollégiumban beszédet mondott prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, aki hangsúlyozta, számtalan szakkollégium létezik, de ezt a közösséget a hit ereje, a hit megvallása is egyben tartja. Horváthné, dr. Molnár Katalin, a Savaria Egyetemi Központ elnök-rektorhelyettese felidézte a szakkollégiumi lét megújulását, újjászületését az egyetemi keretek között.

Az ünnepségen első alkalommal adták át a II. János Pál Szakkollégium Kiválósági Ösztöndíját, a benyújtott 12 pályázat közül hatot minősítettek pozitívan, így a kitüntetett hallgatók pénzjutalomban részesültek. Kausits Anita biológia, Áder Andrea történelem, Molnár Zoltán és Szabó Klára Erzsébet ének-zene szakos hallgatók, valamint Szodics Petra ének-zene-olasz és Teleki Blanka angol és rajz szakos hallgató kapott pénzjutalmat.

Dr. Veres András megyés püspök az ünnepségen kiemelte: az egyetlen magyarországi, II. János Pál pápa nevét viselő kollégium szombathelyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!