Hírek

2016.06.21. 11:20

Szenzációs! - Egy csepregi tanár által kifejlesztett alkalmazással nyomon követhető az érettségi menete

Egy csepregi tanár olyan alkalmazást fejlesztett, amelynek segítségével élőben nyomon lehet követni, ki hogyan áll az érettségivel. A diákok és szüleik a telefonjukon tudják megnézni, hogy ki mikor kerül sorra.

Budai Dávid

Sorban állni senki sem szeret, de sokszor mégis elkerülhetetlen, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy dagadó fejjel a pénztár előtt állunk sorban, vagy négy év tananyagától zsongó fejjel egy osztályterem előtt. Mi volna, ha a szóbeli érettségin nem kellene órákat várni a tételhúzásra és remegve teleizzadni a zakót, míg az ember sorra kerül, hanem egészen addig, amíg el nem jön a mi időnk, otthon lehetne pihenni. És mi volna akkor, ha a gyermekéért aggódó szülő is pontosan tudná, hogy a csemetéje mikor végzett az érettségivel? Egy utópisztikus világban ez bizony így lenne, ott el tudnánk kerülni a felesleges sorban állást és a stresszt. A helyzet viszont az, hogy a csepregi Nádasdy Tamás Szakközépiskolában ez így van már most is. Itt már nem ritka az efféle szülő-gyerek közötti párbeszéd, hogy: Mikor végzel az érettségin kisfiam? – Nézd meg a telefonodon, anya!

Az iskola igazgatója, Dorner Kornél azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy Takács Tibor kifejlesztett egy alkalmazást, amelynek segítségével a szóbeliző diákok élőben nyomon követhetik a telefonjukról, hogy éppen ki felel. Az iskola programozást oktató tanárát persze nekünk már nem kellett bemutatni, és bizonyára így vannak ezzel olvasóink is, hiszen Takács Tibor már nem először ír oktatást segítő alkalmazásokat. Tavaly márciusban, egy szorzótábla-tanulást segítő applikációt, míg tavaly szeptemberben, egy szókincsfejlesztő alkalmazást készített.

Fotó: Szendi Péter

Ezúttal az érettségi stresszes időszakát akarta könnyebbé tenni a diákoknak, mert ahogyan fogalmazott: - Élénken él emlékeimben a szóbeli érettségi napja. Emlékszem, háromszor mentünk vizsgázni. Kétszer visszaküldtek bennünket azzal, hogy még nagyon sokára következünk, mert nagy a „csúszás”. Takács Tibornak ez a kép ugrott be, amikor meglátta az idei tanév vizsgabeosztását. Arra gondolt, jó lenne, ha a diákok tudnák követni a vizsga menetét, és nem kellene hosszú órákig várakozniuk. Mivel az ötlet nagyon megtetszett az iskolavezetésnek, a múlt héten, szerdán megfogant gondolatot gyorsan tettek követték, így röpke egy óra alatt elkészítette azt az alkalmazást, amelynek segítségével már a szóbeli vizsga első napján, múlt héten, csütörtökön követni lehetett a vizsga menetét az aulában elhelyezett TV-n, sőt, akár interneten is.

Takács Tibor hangsúlyozta: a program, amelybe beleágyazta az alkalmazást, már pár éve létezik, ráadásul azt teljes egészében, a dizájntól a tartalomig diákok írták. Ez a program jeleníti meg az iskola órarendjét, a terembeosztást és minden olyan fontos információt, amely a tanulóknak hasznos lehet. Most az érettségin ugyanezen a programon lehetett nyomon követni, hogy ki az, aki már kihúzta a tételt, így a diákok könnyen kiszámolhatták, hogy mikor következnek. A programnak persze egyből nagy sikere lett, a vizsgaelnöknek is annyira tetszett a fejlesztés, hogy javasolta: egészítsék ki úgy a programot, hogy a tételhúzások és a felelések kezdetének az időpontjait is rögzítse a rendszer, ezzel könnyítve meg az adminisztrációt.

Természetesen olyan apróságokra is figyelni kellett, hogy ne derüljön ki, ha valaki például póttételt húzott, mint ahogyan a kihúzott tétel címét sem tüntették fel. Az alkalmazás jelszóval védett, így csak az iskola tanulói és esetleg a szülők láthatják az adatokat. Mivel nyomon lehet követni azt is, hogy hányan használták az alkalmazást, pontosan tudni, hogy hétfőn tíz órakor – röpke két óra alatt – már legalább ezerszer néztek rá gyerekek és szülők, hogyan áll az érettségi. Az igazgató szerint a magas látogatószámnak az is az oka, hogy a diákok egymásért is izgulnak, és a program lehetőséget biztosított nekik arra, hogy megnézzék, társuk még felel, vagy már lehet hívni, hogy "na, mi volt"? Hiszen azt nem szabad elfelejteni, hogy aki belép az érettségiztető terembe, az abban a pillanatban megszűnik online létezni.

A program most a csepregi iskola 32 érettségiző diákjának az életét könnyítette meg, de Dorner Kornél és Takács Tibor szerint érdemes lenne az applikációt fejleszteni és más fórumokon is próbára tenni. Olajozottabbá tehetné az egyetemi vizsgákat, de idővel akár az orvosi rendelőkben is megszűntethető lenne az órák hosszat tartó várakozás az alkalmazás segítésével. Miért ne? A program tulajdonképpen mindenhol alkalmazható, ahol sor alakulhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!