Hírek

2014.07.21. 14:15

Szép Bence Bencsura Zoltán paralimpikont szeretné segíteni

Vasvár - Az országos hírű stand up komedista, a vasvári születésű Szép Bence Bencsura Zoltán paralimpikont szeretné segíteni a humorista társaival közös estek által a Művészetek Völgyében.

Merklin Tímea

Szép Bencét sok Vas megyei településen láthatta a közönség az elmúlt hetekben, fellépett például Rönökön, Rábahídvégen, Győrváron is. Kedden a Balatoni Nyár rendezvényén beszél Bencsura Zoltán paralimpikonról, aki 20 évesen szenvedett súlyos közlekedési balesetet, majd sikeres paralimpiai sportoló lett. De hiába vannak kiváló eredményei, a rokkantsági pénzéből nehezen jut előre, évekig gyűjtött arra is, hogy meg tudja venni a szükséges műlábat. Bencsura 2000-ben karambolozott, amelyben elvesztette a bal karját és a bal lábát. A karja törzsből csonkolt, a comb egyharmada megvan, erre lehetett tenni a protézist, amelynek szervízelése, karbantartása, alkatrészpótlása is drága.

– Zoli számára ez egy 14 éve húzódó kálvária. A baleset előtt villanyszerelő volt, most egy fogyatékosokat foglalkoztató cégnél dolgozik, és gyerekeket tanít úszni – meséli Szép Bence. – Én is az uszodában láttam meg őt először Egerben, mikor 35 évesen úszni tanultam (sokáig víziszonyom volt). Nem lehetett nem észrevenni Zolit, hiszen hiányzott az egyik keze meg az egyik lába. Aztán egy sportpályán láttam, ahova engem focizni hívtak a barátaim, ő meg ott atletizált. Nem vagyunk barátok, de szeretnék neki segíteni. Egy közös ismerősünk nemrég körbeküldött egy e-mailt, hogy támogatókat keres Zolinak. Egyedül én válaszoltam a levélre. Mikor megtudtam, hogy rajtam kívül senki sem válaszolt, elhatároztam, hogy majd én csinálok neki egy kis hírverést.

Bencsura Zoltán súlyos balesetben vesztette el a bal karját és a bal lábát. Kiváló sportoló lett, de nehéz anyagi helyzetben van.

Szép Bence és humorista társai gyűjtenek neki támogatókat. Fotó: Humor Brigád

Bence szerdától műsorvezető lesz a IX. Büki Gyógy-Bor Napokon, ahol szintén keresi majd az alkalmakat, hogy támogatókat gyűjtsön a sportolónak. Péntektől a 24. Művészetek Völgye programkavalkádon hívja fel a figyelmet Bencsurára a III. Humor a Völgyben című ingyenes rendezvénysorozattal, a Showder Klub és a Comedy Central humoristáival együtt.

– Én egészséges vagyok, jól vagyok, velem minden oké. Nekem nem nagy erőfeszítés, hogy megpróbáljak segíteni Zolinak, akinek viszont ez óriási dolog, mert eddig nem voltak támogatói. Céltudatos, tehetséges ember, miért ne tegyek érte a magam eszközeivel? A humor arra is jó, hogy ne menjünk el ilyen dolgok mellett.

A Művészetek Völgyében nincs belépő a stand up comedy estekre, úgyhogy aki akarja, a kitett urnába teheti a megspórolt belépő árát. Ezen kívül egy borászattól szerzett Bence négy karton „Poén" elnevezésű habzó bort, ezeket elárverezik a műsorok végén (összesen 9 lesz). Ez a bevétel is természetesen Bencsura számlájára megy majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!