Hírek

2016.08.22. 09:27

Szerdáig tankoljon! - Várhatóan tovább drágulnak az üzemanyagok

Ismét emelkednek az üzemanyagárak. Március óta nem volt ilyen mértékű drágulás. Akár ötvenforintos különbségek is lehetnek a megyei kutaknál.

Budai Dávid

Augusztus elsején még a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 323 forint volt, azóta viszont folyamatosan változtak az árak, és az autósok bánatára összességében drágultak az üzemanyagok. 19-én a benzin átlagára már 328, a gázolajé 330 forint volt. Augusztus 24-ére pedig újabb drágulást prognosztizálnak. A benzinért várhatóan kettő-három, a dízelért pedig öt-hat forinttal kell majd többet fizetni szerdától.

Jelenleg a megyében Kámban lehet a legolcsóbban benzint tankolni 313,9 forintért, a legtöbbet pedig a megyeszékhelyen kérnek egy liter benzinért: 342,9 forintot. A legolcsóbb és legdrágább üzemanyag közötti különbség 29 forint. Gázolajat legolcsóbban 311,9 forintért lehet venni Sárváron, ami két forinttal kevesebb, mint a legolcsóbb benzin. Szentgotthárdon viszont van olyan töltőállomás, ahol 359,9 forintot is elkérnek egy literért, ami 17 forinttal több, mint a legdrágább benzin. A legolcsóbb és a legdrágább dízel ára közötti különbség 48 forint jelenleg.

Az áremelkedésnek több oka is van: egyrészt a Brent kőolaj ára a héten 47-50 dollár között ingadozott, heti átlagban több mint öt dollárral, 12,2 százalékkal nőtt az ár, ami elég soknak számít. Ilyen mértékű heti áremelkedés legutóbb márciusban volt. Az áremelkedési hullám továbbra is az Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) szeptember végi találkozója miatt bontakozott ki, de az olajár emelkedését részben a dollár gyengülése is magyarázza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!