Hírek

2017.04.10. 19:45

Tegnap volt a legmelegebb a héten, hűvös lesz a húsvét

Hideg- és melegfrontok váltják egymást ezen a héten, melegünk biztosan nem lesz, és sok csapadék sem várható.

Bakos Ágnes

Meglepő, de fagyosan indult ez a hét: -0,4 °C volt hétfőn hajnalban, aztán délután már nem lehetett panasza a nyárra váróknak: 22 °C fölé melegedett a levegő. Ezzel pedig el is fogytak a meleg nyári napok erre a hétre.

Ma már csak rövid időre süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint Vas megyében egy milliméter körüli mennyiségre számítsunk. A mai az első hidegfront a héten - mondta el Pétervári Tibor, a meteorológiai szolgálat szombathelyi észlelője.

Száraz napokkal folytatódik a hét: szerdára és csütörtökre nem látszik csapadék, pénteken lehet ismét kevéske eső térségünkben. Majd húsvétvasárnap ázhatunk, akkor már öt-tíz milliméternyi csapadékot kaphat Vas megye, bár nagyon bizonytalan a várható eső mennyisége. Pétervári Tibor elmondta, hogy Szombathely déli részén egyelőre átlagos a csapadék: áprilisban már majdnem húsz milliméter esett, a sokévi havi átlag 41 milliméter. A város északi része nincs ilyen szerencsés helyzetben: ott csak négy-öt milliméternyi eddig az áprilisi eső. Ez a lokális jellege a folytatásban is meglesz az esőnek, záporoknak.

Sáray Petra a szeszélyes áprilisi időben is a szabadban: a héten mára és húsvétvasárnapra ígérkezik ehhez hasonló erős szél
Fotó: Unger Tamás

A középtávú prognózis szerint szinte egész héten felhős lesz az ég Szombathely felett: a csütörtök délután és a szombat délután látszik a legderültebbnek.

Ami a hőmérsékletet illeti: a tegnapi, szinte nyárias meleg biztosan nem ismétlődik meg a héten: csupán 14 és 18 °C között alakulnak a napi maximumértékek.

Sőt, talán még szelídül az előrejelzés, de most úgy tűnik, hogy húsvéthétfőn be kell érnünk majd 10 °C körüli napi maximummal - vagyis a megfázás elkerülése érdekében szabadtéri, vödrös húsvéti locsolást nem javasol Pétervári Tibor. A hajnalok közül a szerdai tűnik a leghidegebbnek: akkor 3 °C köré hűl a levegő, a többi hajnal ennél enyhébbnek, 6-9 °C-osnak látszik most. A mai hideg-front-átvonulás nemcsak esőt, hanem erős szelet is ígér: ötven kilométer per óra felett alakulnak a maximumszéllökések. A hét többi napján már enyhébb lesz a légmozgás, majd húsvétvasárnap élénkül meg ismét a szél. Ahogy ma, akkor is északi irányból kapunk erős szelet. Az agrometeorológiai jelentés szerint a permetezést leginkább szerdára, illetve a reggeli vagy kora esti órákra érdemes ütemezni a várható szél miatt. A szeles idő önmagában is okozhat fejfájást, de a hullámvasútszerű légnyomás is állhat a migrén hátterében. Kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap hidegfront, közben pedig melegfront hatása érvényesül.

Fontos lesz a héten a nagypéntek, s nemcsak azért, mert idén először munkaszüneti nap, hanem azért is, mert Tibor napja április 14-e. A népi megfigyelések szerint ha Tibor napján virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is - vagyis jó lesz a szőlőtermés. Azt is szokták mondani: ha ilyenkor már szép zöld a vetés, a rét is kizöldült, akkor jó szénatermés ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!