Hírek

2017.02.16. 19:01

Szigorított határrendészet - Elszállítják a menekülteket

Budapest - A Fidesz-KDNP Visegrádon tanácskozó frakciója tegnap foglalkozott a szigorított határrendészeti jogszabályok életbe lépésével. Megszűnnek a menekülttáborok, a körmendi ideiglenes befogadóhely bezárására is rövidesen sor kerülhet - válaszolta lapunk kérdésre Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

Annak kapcsán, hogy bontási munkálatok kezdődtek a körmendi menekülttáborban, arra kértünk választ a minisztertől, hogy ez már előszele-e annak, hogy megszűnik a tábor? Született-e döntés a bezárás időpontjáról?

Lázár János válaszában elmondta, hogy a jövő hónapban életbe lépő négy, az illegális bevándorlással kapcsolatos jogszabály értelmében feleslegessé válnak a menekülttáborok, mivel az ország területére a bevándorlók csak akkor léphetnek be, ha jog-erős határozattal rendelkeznek a menekült státuszukra vonatkozóan. A táborokban jelenleg tartózkodó menekülteket is elszállítják a déli és délkeleti országhatáron kívül létesítendő határőrizeti pontokra, ahol 200-300 fő elhelyezésére alkalmas, ideiglenes konténereket állítanak fel. Ide kerülhet vissza az a néhány menekült is, akik jelenleg még Körmenden tartózkodnak.

Lázár János érkezik szokásos heti sajtótájékoztatójára Fotó: MTI-fotó/Illyés Tibor

Lapunk másik kérdése az útfejlesztési program további Vas megyei terveire vonatkozott, az iránt érdeklődtünk, hogy bővítik-e 2x2 sávosra a 86-os utat Körmend felé, valamint megépül-e az M9-es Zala megye felé vezető szakasza. Ha igen, mikor? A választ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól írásban kaptuk meg. Tájékoztatásuk szerint a tavaly elfogadott közútfejlesztési koncepció értelmében a jelenlegi, 1450 kilométernyi gyorsforgalmi út mellé 2022-ig további több mint 900 kilométer autópálya, autóút vagy gyorsforgalmi út épül. A 2500 milliárdos fejlesztési keretösszeg mintegy felét hazai költségvetési forrásból fedezik.

A kormányhatározatban rögzített projektlista szerint Vas megyében 2020 végéig megépül a 2x1 sávos M8-as autóút Körmend-Rábafüzes szakasza. A jövő év végéig lezárul a 86. számú főút Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakasza 2x2 sávos úttá fejlesztésének, 2019 elejéig pedig az M9-es autóút Vasvár-Zalaegerszeg szakasz projektjének előkészítése. A kormány negyedévente felülvizsgálja a fejlesztési terveket, az egyes projektek előrehaladása és a rendelkezésre álló források figyelembevételével dönt az újabb projektek beemeléséről, így akár a két kérdéses szakasz kivitelezésének megvalósításáról, ütemezéséről. Hangsúlyozták, hogy hosszú várakozás után, tavaly októberben a vasi megyeszékhely végre bekapcsolódott az országos és nemzetközi gyorsforgalmi hálózatba.

A Győrtől Szombathelyig új nyomvonalon, összesen 92 kilométeren megvalósult fejlesztésből 2014 előtt mindössze három települési elkerülő volt készen, nagyjából 15 kilométeren. A fennmaradó 77 kilométer ebben a ciklusban készült el, csaknem felerészben az elmúlt ősszel adták át a leghosszabb, 33,4 kilométeres Hegyfalu-Csorna szakaszt. Megnyitásával a menetidő Győrig harminc perccel csökkent, Szombathelyről két óra alatt elérhetővé vált a főváros. Az M86 sorozatos fejlesztéseivel tizenkét település mentesült a 86-os főút átmenő forgalmának környezeti és zajterhelése alól. Elkészült a villamos felsővezetéki rendszer, és további jelentős fejlesztések is elkészültek a 17-es vasútvonal Szombathely és Zalaszentiván közötti, 48 kilométeres szakaszán - foglalta össze az eddigi beruházásokat az NFM.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!