Hírek

2017.09.01. 18:55

Szigorú törvények a börtönökben, Szombathelyen is

SZOMBATHELY Egy édesanya Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a hozzátartozók és a fogvatartottak között tilos a testi érintkezés. Az éremnek azonban két oldala van.

Cseszkó Tamás

Lapzártánkig több mint 1100-an osztották meg annak az asszonynak a felhívását, aki nehezményezi, hogy az elítélt hozzátartozók látogatásánál tilos a fizikai érintkezés. Hétezernél is több hozzászólás érkezett a bejegyzésre válaszul. Az édesanya azt írta, férje a szombathelyi bv-intézetben tölti börtönbüntetését. Havonta másfél óra látogatást engedélyeztek nekik. Az asszony azt nehezményezi, hogy a börtönparancsnokság rendelete szerint semmilyen testi érintkezés nem lehet rab és hozzátartozó között. Az anyuka magával vitte négyéves gyermeküket is, ám olyan helyre ültették őket, hogy a családtagok nem is láthatták egymást. A börtönbüntetését töltő édesapa megróbált felágaskodni a székből, hogy láthassa gyermekét, ám egy őr odarohant, és a beszámoló szerint elég agresszívan lépett fel. Vajon mi a megoldás?

Bár az édesanya szerint az interneten családbarát beszélőként hirdetik a szombathelyi börtönben található helyiséget, valójában nehéz tortúrán kell átesniük azoknak, akik látogatni kényszerülnek fogvatartott hozzátartozóikat. - Olyan helyen ültettek le bennünket, ahol a négyéves gyermekünk és az apja nem is láthatták egymást. A férjem megpróbált felágaskodni a székből, hogy láthassa a gyermekünket, mire egy őr odarohant, és elég agresszívan lépett fel. Azt mondta, ha ezt még egyszer megteszi, kivezeti, és megszakítja a beszélőt - idézte fel a történteket az asszony.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet. Nehéz találkozásokról számolnak be az elítéltek hozzátartozói
Illusztráció: VN-archívum

Az incidens után másfél órán keresztül nem tudtak egymással kommunikálni a családtagok. A beszámoló szerint folyamatosan síró gyerekek és ideges családtagok között zajlott a találkozás. "Sajnos még van négy éve a férjemnek, és ha továbbra is ilyen körülmények között kell találkoznunk, félő, hogy a gyermekünk teljesen elhidegül tőle" - olvasható a bejegyzésben.

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy az elítéltek kevesebb joggal rendelkeznek, ugyanakkor adódik a kérdés: valóban büntetni kell-e a családtagokat is? A hozzászólásokból az derül ki, hogy nem egyedi esetről van szó, a szombathelyin kívül több vidéki börtönben is előfordult hasonló incidens.

Egy hozzászóló látogatóként járt már néhányszor a börtönben, azt mondja, ismerős neki a történet. "Abszurd és hihetetlen, amit ott csinálnak a fegyőrök" - olvasható a bejegyzésben.

A több mint hétezer hozzászóló közül azonban többen vannak olyanok, akik szerint akkor kellett volna gondolkodnia az édesapának, mielőtt bűncselekményt követett el. "A kedves párod, amikor megcsinálta azt a valamit, akkor kellett volna eszébe jutnia, hogy látni akarja a feleségét és a gyerekét. Nem ötcsillagos hotelben üdül" - olvasható egy másik hozzászólásban.

Kerestük a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet is, tőlük egyebek között arra a kérdésre vártuk a választ, hogy milyen szabályozások vonatkoznak a láthatásra. Dr. Kövér Anita, az intézmény sajtóreferense hétfőre ígért tájékoztatást. Természetesen az ő álláspontjukat is közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!