Hírek

2017.02.28. 15:01

A szimfonikusok a legfiatalabbakat sem hagyják ki

Szombathely - A Savaria Szimfonikus Zenekar a legfiatalabbakra is gondol: a Zenemanó-bérletben mostanában éppen a közönséggel együtt vidítják föl Boróka királykisasszonyt, két nap alatt összesen négy előadásban, a Bartók Teremben.

Ölbei Lívia

A Zenemanó-bérlet 3. előadásán Boróka kisasszony életét követhetik nyomon a gyerekek egy zenés utazás alkalmával. A kérdés az, hogy a szomorú kislányt vajon lesz képes felvidítani. A Savaria Szimfonikus Zenekar művészeire ezúttal nemcsak zenészi, hanem valóságos színészi feladat is hárul. Sőt: írói képességekre is szükség volt, hiszen a történetet népmesei motívumok és Fésűs Éva meséinek ihletésében Kacziba Éva, a Savaria Szimfonikus Zenekar hegedűművésze írta.

A Savaria Szimfonikus Zenekar művészei ezúttal hangszer nélkül és jelmezben léptek színre
Fotó: Unger Tamás

A zenés mesejátékhoz Bach, Mozart, Weber, Grieg és Csajkovszkij műveiből illeszkednek részletek. Balambér király szerepében Vlasits Gábor kürtművész lépett - és lép még ma is - színpadra, Boróka királykisasszony szerepét Vlasitsné Kardos Éva vállalta. A Hoppmester szerepében Kovács Róbert kürtművész, az udvari bolond szerepében Fodor Dániel hegedűművész tűnik föl, a zenemestert Baldauf Veronika oboaművész alakítja. A Savaria Szimfonikus Zenekar mindösszesen húsz muzsikusa vesz részt Boróka királykisasszony - és a közönség - felvidításában.

Mindeközben a zenekar nagyszabású bemutatóra készül: a Szent Márton-bérlet harmadik koncertjét az Agora - Művelődési és Sportházban rendezik meg március 10-én, műsoron Verdi Requiemje, a zenekar élén Madaras Gergely vezetőkarmesterrel.

A Bartók Terem kukucskáló közönsége kedden délelőtt
Fotó: Unger Tamás

A sportház monumentális terében föllépni mindig ünnep, így volt ez a múltben a Carmina Burana című népszerű Orff-mű bemutatója alkalmával is. Hamarosan tehát Verdi Requiemje hangzik föl a sportházban. Ahogy a koncert ajánlója mondja: a zeneszerző "- a liturgikus szempontoktól eltekintve - személyes, emberi drámát kívánt megformálni, olyan művet kívánt megalkotni, amelynek a középpontjában az egyén élményvilága áll. Közvetlen, magával ragadó, operás kifejezésmódra, közérthető dallamosságra törekedett. Részben ennek is köszönhető a Requiem máig tartó népszerűsége". Az esten közreműködik Bibiana Nwobilo (szoprán), Németh Judit (alt), Horváth István (tenor), Palerdi András (basszus) és a Nemzeti Énekkar.

A Kamarazene-bérlet ötödik koncertjén - március 20-án a Bartók Teremben - Demeniv Mihály harmonikaestjét hallhatja a közönség: a Virtuózok című televíziós tehetségkutató egyik nagy kedvence mutatkozik be Szombathelyen.

A Szimfónia-bérletben vendégjáték következik: a budapesti MÁV-szimfonikusok hangversenyével ér véget a március a szombathelyi Bartók Teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!