Hírek

2013.11.14. 16:00

Szívhatnánk szabadon is

A Negyedik Köztársaság Párt a marihuána legalizációja mellett száll síkra, követve a washingtoni modellt.

Rózsa Melinda

A fiatal politikai erő vezetői ezt egy budapesti sajtótájékoztatón jelentették be. Nagy András, a Negyedik Köztársaság Párt (4K!) alelnöke szombathelyi. Hangsúlyozta, nem azért szorgalmazzák a legalizációt, mert szívni akarnak, hanem azért, hogy a marihuánafogyasztókat ne kezeljék bűnözőként, illetve ne a maffia, hanem az állam jusson bevételhez.

Nagy András, a Negyedik Köztársaság Párt alelnöke a fővárosban tartott sajtótájékoztatón. Fotó: 4K!

Istvánffy András, a 4K! elnöke úgy látja, tévedés volt a füvet a drogok közé sorolni. „A fű nem drog. A marihuána, hasonlóan az alkoholhoz, a kikapcsolódást szolgáló szer, csak kevésbé ártalmas. Nem okoz fizikai függőséget, és nincs halálos adagja, míg az alkoholnak van. Ennek ellenére az bárhol kapható, míg a fűfogyasztást börtönnel büntetik. Ez álszentség" – jelentette ki Istvánffy.

A 4K! a mai helyzetet álszentnek, tarthatatlannak és társadalomellenesnek látja. Véleményük szerint rossz az államnak, amely adóbevételektől esik el, rossz az embereknek, akiknek rettegésben kell élniük, ha fűvel kapcsolódnak ki. „Ez a helyzet egyedül a maffiának jó. Miért támogatja a kormány a maffiát?" – tette fel a kérdést Istvánffy András.

A 4K! a plusz adóbevételeket a munkanélküliek álláskeresési járadékának kilenc hónapra való visszaállítására fogja fordítani. Senki nem gondolhatja, hogy ma három hónap alatt munkát lehet találni" – jelentette ki az elnök.

„Érdemes példaként tekinteni arra, ahogyan az USA-ban, Washington államban legalizálták a füvet" – mondta Nagy András, a 4K! alelnöke. A párt által javasolt modellben a fű jövedéki termék lenne. Termesztéséhez engedélyt kellene kiváltani. Vendéglátóhelyeken nem lehetne marihuánát árulni, 18 éven aluliaknak szigorúan tilos lenne eladni" – fejtette ki Nagy András.

Autót vezetni a szer hatása alatt vezetni továbbra is tilos lenne. Saját fogyasztásra legfeljebb öt növényt lehetne tartani, regisztráltan. Ennek díja 25 ezer forint lenne. Az utcán maximum 5 gramm lehetne valakinél.

Megkerestük más pártok képviselőit, mi az álláspontjuk a legalizációval kapcsolatban. Egyik sem támogatja.

Nemény András országgyűlési képviselő (MSZP) úgy látja, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a megelőzésre, és a terjesztőket kellene jobban szankcionálni, nem a fogyasztókat.

Az LMP-sek a dekriminalizálás hívei. Horváth Zoltán önkormányzati képviselő szerint a könnyű drogok fogyasztását betegségként kellene kezelni, nem bűncselekményként.

Horváth Csaba, a szombthelyi bűnmegelőzési bizottság elnöke (Fidesz) úgy nyilatkozott, pártja messzemenőkig ellenzi a legalizációt, mert a lágy drogok használata nyit kaput a keményebbek felé.

Inni lehet, sőt

Kommentár - Rózsa Melinda

Az utóbbi években készült felmérésekből az derül ki, hogy minden ötödik fiatal fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Ha a teljes népességet nézzük, fiatalokat és időseket együtt, akkor is minden tizedik. A legnépszerűbb szer a marihuána. A Nemzeti Drog Fókuszpont felmérés a különböző szerek utcai áráról is évről évre készít felmérést. Eszerint egy gramm marihuána átlagosan 2300 forintba kerül. Ha a jövő évi választáskor mindazok, akik már akár egyszer is kipróbálták a marihuánát, mind az urnákhoz járulnának, és a 4K!-ra szavaznának, megkerülhetetlen tényezővé nőné ki magát ez a fiatal párt. A világon használt pszichoaktív szerek között a kannabisz az ötödik legnépszerűbb a dohány, a koffein, az alkohol és a bételpálma után. Nálunk nyilván többen füveznek, mint ahányan bételt rágnak. Istvánffyéknak sok mindenben igazuk van. Például, hogy marihuánáért büntetés jár, inni meg szabad. Sőt, a pálinka egyenesen hungarikum! Pedig azért az is elég kemény cucc.

Olyan férjről még sose hallottam, aki füvet szívott, majd a hatása alatt agyba-főbe verte az asszonyt, akár volt vak komondoruk, akár nem. Egyelőre úgy tűnik, egyetlen párt van csak, amelyik felvállalta a legalizációt. A többi fűt-fát megígér. A 4K! meg csak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!